JAMBOROVÁ, Monika. Makroekonomické aspekty pomoci: role hospodářské politiky v rozvojových zemích. In Rozvojová pomoc 2007 - Zborník príspevkov z II. medzinárodnej vedeckej konferencie. Bratislava: Fakulta medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity v Bratislave, 2007, s. 43-50, 7 s. ISBN 978-80-225-2381-3.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Makroekonomické aspekty pomoci: role hospodářské politiky v rozvojových zemích
Název anglicky Macroeconomic Aspects of Aid: The Role of Economic Policy in Developing Countries
Autoři JAMBOROVÁ, Monika.
Vydání Bratislava, Rozvojová pomoc 2007 - Zborník príspevkov z II. medzinárodnej vedeckej konferencie, od s. 43-50, 7 s. 2007.
Nakladatel Fakulta medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity v Bratislave
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-80-225-2381-3
Klíčová slova anglicky developing country development assistance dutch disease economic policy
Změnil Změnila: Ing. Naďa Voráčová, učo 62883. Změněno: 1. 6. 2009 11:27.
Anotace
Zahraniční rozvojová pomoc je jedním z hlavních nástrojů podpory ekonomického růstu a rozvoje v hospodářsky zaostalejších regionech světa. I přestože je v ní vázáno velké množství zdrojů v ní vázaných, ne vždy a všude dosáhla svých žádoucích výsledků. Rozvojová literatura zmiňuje mnoho faktorů, které mohou ovlivňovat účinnost pomoci. Některé z těchto faktorů jsou makroekonomické povahy a jsou zmiňovány v souvislosti s velmi vysokými objemy pomoci, které jsou v současné době poskytovány některým rozvojovým zemím. Někteří ekonomové se obávají, že pomoc může mít i negativní dopady. Jeden z těchto možných negativních dopadů se označuje jako tzv. holandská nemoc, tedy hrozba reálné apreciace domácí měny s následným negativním dopadem na export země. Tato práce se blíže zabývá konceptem holandské nemoci. V první části je podána její teoretický výklad, na kterou v následující části textu navazuje empirická analýza. Konečně v poslední části se autorka pokusila o formulaci vhodných národohospodářských opatření v souvislosti s tímto fenoménem.
VytisknoutZobrazeno: 21. 5. 2024 21:44