ZENDULKA, Ondřej, Lucia ZAHRADNÍKOVÁ, Jan JUŘICA a Jiří TOTUŠEK. THE INFLUENCE OF POLYPHENOLIC EXTRACTS FROM GRAPE BYPRODUCTS ON THE METABOLIC ACTIVITY OF CYP1A2 IN HYPERCHOLESTEROLAEMIC RATS. Chemické listy. Praha: Česká společnost chemická, 2007, roč. 101, č. 14, s. 301s-303s, 3 s. ISSN 0009-2770.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název THE INFLUENCE OF POLYPHENOLIC EXTRACTS FROM GRAPE BYPRODUCTS ON THE METABOLIC ACTIVITY OF CYP1A2 IN HYPERCHOLESTEROLAEMIC RATS
Název česky Vliv polyfenolických exraktů z vinných matolin na metabolickou aktivitu CYP1A2 u hypercholesterolemických potkanů
Autoři ZENDULKA, Ondřej (203 Česká republika, garant), Lucia ZAHRADNÍKOVÁ (203 Česká republika), Jan JUŘICA (203 Česká republika) a Jiří TOTUŠEK (203 Česká republika).
Vydání Chemické listy, Praha, Česká společnost chemická, 2007, 0009-2770.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30104 Pharmacology and pharmacy
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 0.683
Kód RIV RIV/00216224:14110/07:00020797
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky grape byproducts; polyphenols; cytochrome P450
Štítky cytochrome P450, grape byproducts, Polyphenols
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: doc. PharmDr. Ondřej Zendulka, Ph.D., učo 167123. Změněno: 14. 1. 2008 14:24.
Anotace
The enzymatic system of cytochrome P450 (CYP450)is one of the major metabolic enzyme systems. It takes part in metabolism of many exogenous as well as endogenous substrates and its activity may be influenced by many factors (age, sex, pathophysiological status). One of these factors which is often missed out is diet. Food contain many substances influencing activity of CYP450 and thus biotransformation of potentially toxic agents including drugs. The aim of our work was to prepare extracts from grape byproducts rich in polyphenols and to investigate their influence on the activity of hepatic CYP1A2 in hypercholesterolaemic rats. Phenacetine (PHEN) and paracetamol (PAR)were used as marker substance and specific metabolite in the model of isolated perfused rat liver. Extracts were a administered to male Wistar albino rats by intragastric sond for 40 days. Rats were suplemented by hypercholesteroleamic diet (1,7%). Hypercholesterolemic diet alone had no effect on the activity of CYP450. Induction of the activity of 1A2 isoenzyme evoked by extracts administration manifested as increase of PAR levels in perfusate when compare to control animals. We have also observed atypical increase of PHEN levels in the beginning of the perfusion in animals treated with extracts.
Anotace česky
Enzymatický systém cytochromu P 450 (CYP450) patří mezi nejvýznamnější biotransformační systémy. Podílí se na metabolismu řady exogenních i endogenních látek a jeho aktivita se může měnit vlivem různých faktorů (pohlaví, věk, patofyziologický stav aj.). Opomíjeným, ale podstatným faktorem je strava, která může obsahovat mnoho látek schopných vyvolávat indukci nebo inhibici CYP450 a tímto mechanismem ovlivňovat biotransformaci mnoha potenciálně toxických látek včetně léčiv. Takové účinky vyykazují např. polyfenolické látky obsažené v dietě. Cílem práce je stanovit vliv hypercholesterolemické diety a extraktů s vysokým obsahem polyfenolických látek získaných z odpadního materiálu při výrobě révového vína (matolin) na metabolickou aktivitu 1A2 izoformy CYP450 na modelu izolovaných perfundovaných jater u potkana. Jako selektivní marker pro stanovení aktivity CYP450 1A2 jsme použili fenacetin a jeho metabolit paracetamol. Po 40 denní perorální aplikaci dvou typů extraktů společně s hypercholesterolemickou dietou jsme zjistili u obou extraktů statisticky významné zvýšení koncentrace paracetamolu i fenacetinu. Samotná hypercholesterolemická dieta neměla na aktivitu CYP450 žádný vliv.
Návaznosti
GA525/06/1757, projekt VaVNázev: Polyfenolické látky hroznů, révových vín a jejich antimutagenní a antioxidační vlastnosti
Investor: Grantová agentura ČR, Polyfenolické látky hroznů, révových vín a jejich antimutagenní a antioxidační vlastnosti
VytisknoutZobrazeno: 22. 9. 2024 08:00