VARGOVÁ, Lenka, Ladislava HORÁČKOVÁ a Miroslava MENŠÍKOVÁ. BRNĚNSKÁ ZDRAVOTNÍ ZAŘÍZENÍ A PÉČE O NEMOCNÉ NA PŘELOMU 18. A 19. STOLETÍ. In Brno v minulosti a dnes 19. Brno: Archiv města Brna, 2006, s. 165-187, 22 s. ISBN 80-86736-03-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název BRNĚNSKÁ ZDRAVOTNÍ ZAŘÍZENÍ A PÉČE O NEMOCNÉ NA PŘELOMU 18. A 19. STOLETÍ
Název anglicky Brno Health Care Institutions and Care of Patients at the Turn of the 18th and 19th Centuries
Autoři VARGOVÁ, Lenka, Ladislava HORÁČKOVÁ a Miroslava MENŠÍKOVÁ.
Vydání Brno, Brno v minulosti a dnes 19, od s. 165-187, 22 s. 2006.
Nakladatel Archiv města Brna
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 80-86736-03-2
Klíčová slova anglicky Brno Health Care Institutions; Paleopatohology; Brno 18th- 19th Centuries
Štítky Brno 18th- 19th Centuries, Brno Health Care Institutions, paleopatohology
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: doc. MUDr. Lenka Vargová, Ph.D., učo 2737. Změněno: 16. 1. 2008 09:48.
Anotace
Při archeologickém výzkumu hřbitova na ulici Malé Nové v Brně byly prostudovány kosterní pozůstatky více než 1000 jedinců. Analýza chorobných změn na skeletech zahrnovala studium historických pramenů zaměřené na informace o medicínské péči v 18. a 19. století. V té době docházelo v Brně v souvislosti s tereziánskými a josefínskými reformami k výrazným změnám. Většina nemocných byla sice léčena doma, ale dosud charitativně zaměřené špitály se změnily v léčebná zařízení, nemocnice. Patřily k nim klášterní nemocnice (Milosrdných bratří a Alžbětinek), Spojený zaopatřovací ústav pro chudé (později Zemská veřejná všeobecné nemocnice u sv. Anny), Vojenská nemocnice v Zábrdovicích, vězeňská nemocnice na Špilberku a od roku 1846 také Dětská nemocnice sv. Cyrila a Metoděje. Brněnská léčebná zařízení však nestačila plně uspokojit zvyšující se požadavky na zdravotní péči, neboť prudký rozvoj textilního průmyslu v Brně v 18. a 19. století byl provázen velkým nárůstem počtu obyvatel.
Anotace anglicky
Brno Health Care Institutions and Care of Patients at the Turn of the 18th and 19th Centuries Skeletal remains of about one thousand inhabitants were examined during archeological research of a burial ground situated in Malá Nová street in Brno. The analysis of pathological changes in skeletons involved studying historical sources directed to obtaining information about health state of Brno population at the turn of the 18th and 19th centuries. At that time, considerable changes were taking place in Brno due to Theresian and Josephine reforms. Most patients were treated at home, but charitably oriented sick houses were changing into therapeutical institutions, hospitals. These involved two monasterial hospitals (Brothers of Mercy Hospital for male patients and Elizabethan Hospital for female patients), and Conjoined Charity Institution for the Needy (a predecessor of the Regional Public General Hospital of St. Anna). Brno health care institutions were led by physicians who, at their period, were top professionals. Increasing medical information started to require narrower specialization, and individual spheres of medicine were developing. Drammatic development of textile industry in Brno connected with a great inflow of inhabitants also raised demands on therapeutical institutions. Therefore Brno therapeutical institutes were extending. Care of patients was also provided by the Military Hospital in Zábrdovice and the Prison Hospital in Špilberk Castle. Since 1846 children were treated at the Childrens Hospital of St. Constantine and Method.
Návaznosti
GA206/03/1006, projekt VaVNázev: Antropologická a paleopatologická analýza kosterních pozůstatků z novověkého hřbitova na Antonínské ulici v Brně
Investor: Grantová agentura ČR, Antropologická a paleopatologická analýza kosterních pozůstatků z novověkého hřbitova na Antonínské ulici v Brně
VytisknoutZobrazeno: 22. 9. 2024 19:29