ŠTĚPÁNEK, Václav. Církev a stát. In Současné Srbsko - politika, kultura, Evropská unie. 1. vyd. Brno: Historický ústav AV ČR, Ústav slavistiky FF MU, Jihomoravský kraj. s. 93-101. ISBN 80-7326-127-8. 2007.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Církev a stát
Název anglicky Church and State
Autoři ŠTĚPÁNEK, Václav (203 Česká republika, garant).
Vydání 1. vyd. Brno, Současné Srbsko - politika, kultura, Evropská unie, od s. 93-101, 9 s. 2007.
Nakladatel Historický ústav AV ČR, Ústav slavistiky FF MU, Jihomoravský kraj
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/07:00032931
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 80-7326-127-8
Klíčová slova anglicky Serbian Orthodox Church ;The Kosovo Myth;clericalization;ethnophiletism;Greater Serbia;
Štítky clericalization, ethnophiletism, Greater Serbia, Serbian Orthodox Church, The Kosovo Myth
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. PhDr. Václav Štěpánek, Ph.D., učo 17453. Změněno: 16. 3. 2010 18:57.
Anotace
Málokterý stát v dnešní Evropě je natolik klerikalizovaný, jako právě Srbsko. Na jeho klerikalizaci se podílí vlivné konzervativní kruhy Srbské pravoslavné církve (SPC), jejichž působení usnadňuje tradiční národní sebeidentifikace na základě konfesijní příslušnosti. Snaha o ovlivňování politických rozhodnutí mocenských orgánů se začala v SPC projevovat zejména v souvislosti se situací na Kosovu, které SPC považuje vzhledem k jeho historii za centrum své spirituality. Názor o tom, že církev byla v historii a zůstává i v současnosti nositelem a pilířem srbského národního bytí, zavádí SPC k etnofiletismu a vedl část její vysoké hierarchie k prosazování ideologie tzv. velkého Srbska. Tendence posunout církev do role rozhodující politické síly nabyly na intenzitě po roce 2000. Klerikální úsilí SPC podporují politické kruhy, seskupené kolem konzervativní vládní Demokratické strany Srbska a jejího předsedy Vojislava Koštunici.Vliv SPC je vidět při jednáních s Černou Horou a zejména v diskusích o konečném statusu Kosova.
Anotace anglicky
There could hardly be a state found in Europe today, which would be as clericalized as Serbia. Its clericalization is particularly carried out by the influential and conservative circles in the Serbian Orthodox Church (SPC). Their activities are simplified by the traditional national self-identification based on a confessional affiliation. The efforts of the SPC to influence political decisions of the executive power representatives began to appear particularly in relation to the situation in Kosovo, which the SPC historically regards as its spiritual centre. An opinion that the Church has historically been and still remains a vehicle and a pillar of the Serbian national being, misleads the SPC to ethnophiletism and a part of its high hierarchy to the support of the idea of the so-called Greater Serbia. Tendencies to shift the Church to the role of a decisive political force have intensified since the year 2000. The clerical efforts of the SPC are supported by the political circles assembled around a conservative government Democratic Party of Serbia and its leader Vojislav Koštunica. The influence of the SPC is evident during negotiations with Montenegro and particularly during debates over the final status of Kosovo.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 13:56