J 2007

Comparison of methods for the determination of antimicrobial resistance in Campylobacter spp. human and the food chain isolates

HOLASOVÁ, Martina, Renata KARPÍŠKOVÁ, Sylva KARPÍŠKOVÁ, Vladimír BABÁK, Jarmila SCHLEGELOVÁ et. al.

Základní údaje

Originální název

Comparison of methods for the determination of antimicrobial resistance in Campylobacter spp. human and the food chain isolates

Název česky

Porovnání metod určujících antimikrobiální rezistenci bakterií Campylobacter spp. izolovaných z lidí a potravního řetězce

Autoři

HOLASOVÁ, Martina (203 Česká republika), Renata KARPÍŠKOVÁ (203 Česká republika), Sylva KARPÍŠKOVÁ (203 Česká republika, garant), Vladimír BABÁK (203 Česká republika) a Jarmila SCHLEGELOVÁ (203 Česká republika)

Vydání

Veterinární medicína, 2007, 0375-8427

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10600 1.6 Biological sciences

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Impakt faktor

Impact factor: 0.645

Kód RIV

RIV/00216224:14310/07:00024069

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000245888200004

Klíčová slova anglicky

dilution methods; disk diffusion method; resistance interpretation; clindamycin

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 24. 1. 2008 13:21, Ing. Sylva Koudelková, Ph.D.

Anotace

V originále

With a microdilution, disk diffusion and agar dilution method, resistance to six antimicrobial agents were examined in a reference strain Campylobacter jejuni ATCC 33560 and 73 thermo-tolerant isolates of Campylobacter spp. For the microdilution method our determined values of microbiological breakpoints of resistant strains were suggested as the minimum inhibitxory concentration. Comparison of the results of the resistance examination showed that all compared methods yielded identical results with the exception of the resistance determination in erythromycin and nalidixic acid.

Česky

Pomocí mikrodiluční, diskové difůzní a agar diluční metody byla testována rezistence k šesti antimikrobiálním látkám u referenčního kmene Campylobacter jejuni ATCC 33560 a 73 termotolerantních izolátů Campylobacter spp. Pro mikrodiluční metodu byly u rezistentních kmenů detekovány hodnoty zlomových bodů jako minimální inhybiční koncentrace. Porovnáním výsledků vyšetřené rezistence ukázalo, že všechny porovnávané metody vykazují stejné výsledky mimo rezistence k erytromycinu a kyselině nalidixové.

Návaznosti

MZE0002716201, záměr
Název: Zdravá zvířata a bezpečné potraviny jako základ pro zdraví lidí
1B53018, projekt VaV
Název: Zdravotně závažné mikroorganismy z prostředí zvířat v systému monitorování bezpečnosti potravin a v šíření antimikrobiální rezistence pro člověka