2008
No association of defined variability in leptin, leptin receptor, adiponectin, proopiomelanocortin and ghrelin gene with food preferences in the Czech population
BIENERTOVÁ VAŠKŮ, Julie, Petr BIENERT, Josef TOMANDL, Martin FOREJT, Martin VAVŘINA et. al.Základní údaje
Originální název
No association of defined variability in leptin, leptin receptor, adiponectin, proopiomelanocortin and ghrelin gene with food preferences in the Czech population
Název česky
Asociace definované variability v genu pro leptin, leptinový receptor, adiponektin, proopiomelanokortin a ghrelin s potravními preferencemi v české populaci
Autoři
BIENERTOVÁ VAŠKŮ, Julie (203 Česká republika, garant, domácí), Petr BIENERT (203 Česká republika), Josef TOMANDL (203 Česká republika, domácí), Martin FOREJT (203 Česká republika, domácí), Martin VAVŘINA (203 Česká republika, domácí), Jana KUDĚLKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Anna VAŠKŮ (203 Česká republika, domácí)
Vydání
Nutritional Neuroscience, Anglie, W. S. Maney and Son, Ltd, 2008, 1028-415X
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
30202 Endocrinology and metabolism
Stát vydavatele
Velká Británie a Severní Irsko
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor
Impact factor: 1.092
Kód RIV
RIV/00216224:14110/08:00033307
Organizační jednotka
Lékařská fakulta
UT WoS
000256999200001
Klíčová slova anglicky
leptin; leptin receptor; proopiomelanocortin; ghrelin; adiponectin; polymorphism; obesity
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 6. 6. 2012 08:51, doc. RNDr. Josef Tomandl, Ph.D.
V originále
Background: Previously, it has been reported that mutations in the genes encoding for adipokines may be associated with impaired food intake and may serve as potential obesity biomarkers. Aims: The aim of this study was to investigate the possible associations of defined variability in leptin, leptin receptor, adiponectin, proopiomelanocortin and ghrelin genes with food preferences in obese and non-obese Czech population and evaluate their potential as the obesity susceptibility genes. Material and methods: Using PCR with following restriction analysis, we studied here 185 volunteers. Basic anthropometrical characteristics associated to obesity were measured and the food intake was monitored using 7 day record method. In the group of obese individual, a subset of 34 morbidly obese patients was set off that were available for plasma leptin and soluble leptin receptor levels measurement. Results: None of the examined polymorphisms was associated to anthropometrical or demographic characteristics of the study subjects. The Gln223Arg polymorphism within the leptin receptor gene was significantly associated with lower plasma leptin levels (the RR genotype being more frequent in patients with lower plasma leptin levels, p = 0.001). No associations of the examined polymorphisms with food preferences was observed. Conclusion: Based on our results, the examined polymorphisms in the adipokine genes do not seem to be the major risk factors for obesity development in the Czech population nor significantly affect the food preferences.
Česky
Na základě předkládaných výsledků se nedomníváme, že sledované polymorfismy v genech pro adipokiny představují významné genetické markery rizika obezity v české populaci nebo faktory významně ovlivňující stravovací preference sledovaných subjektů.
Návaznosti
MSM 141100002, záměr |
|