ŠERÝ, Omar, Jan LOCHMAN, Petr ZVOLSKÝ, Zuzana HLINOMAZOVÁ a Miroslav NOVOTNÝ. Porucha barvocitu u alkoholiků a její souvislost s polymorfizmem genu pro BDNF. Česká a slovenská psychiatrie. Praha: Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2008, roč. 104, č. 3, s. 115-119. ISSN 1212-0383.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Porucha barvocitu u alkoholiků a její souvislost s polymorfizmem genu pro BDNF
Název česky Porucha barvocitu u alkoholiků a její souvislost s polymorfizmem genu pro BDNF
Název anglicky Color vision deficiency in alcoholics and its relationship with the BDNF polymorphism
Autoři ŠERÝ, Omar (203 Česká republika, garant), Jan LOCHMAN (203 Česká republika), Petr ZVOLSKÝ (203 Česká republika), Zuzana HLINOMAZOVÁ (203 Česká republika) a Miroslav NOVOTNÝ (203 Česká republika).
Vydání Česká a slovenská psychiatrie, Praha, Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2008, 1212-0383.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Genetika a molekulární biologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/08:00025838
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky alcoholism BDNF retina vision color apoptosis GABA
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. RNDr. Omar Šerý, Ph.D., učo 18120. Změněno: 11. 6. 2008 13:24.
Anotace
Alkoholizmus způsobuje nejen poškození mozku, ale může způsobit také poruchy barvocitu. V naší asociační studii genetických dispozic k alkoholizmu na 167 osobách závislých na alkoholu a 289 kontrolních jedincích jsme studovali vztah mezi kandidátními geny a alkoholizmem. U osob zúčastněných ve studii jsme sledovali více faktorů, včetně poruchy barvocitu. Překvapivě jsme po statistické analýze zjistili, že 47,9% alkoholiků trpí poruchou barvocitu a navíc že tato porucha barvocitu má souvislost s polymorfizmem genu pro BDNF (brain-derived neurotrophic factor). Je dobře známo, že BDNF hraje úlohu v neurovývoji sítnice a v ochraně fotoreceptorů před apoptózou. Možná role genu pro BDNF na vzniku poruchy barvocitu u alkoholiků je diskutována.
Anotace anglicky
The alcoholism induces the brain damage but also it may cause the color vision deficiency. In our association study of genetic dispositions to the alcoholism on 167 alcoholics and 289 non-alcoholic controls, we studied a relationship between candidate genes and alcoholism. In all subjects involved in this study many factors, e.g. color vision deficiencies, were tried. Surprisingly, after the statistical analysis, we found that 47,9% of alcoholics have problems with color vision deficiency and moreover that this color vision deficiency is in the relationship with the polymorphism of BDNF (Brain-derived neurotrophic factor) gene. It is well known that BDNF plays a role in the neurodevelopment of retina and in the protection of photoreceptors from apoptosis. Potential role of BDNF gene in the color vision deficiency in alcoholics is discussed.
Návaznosti
MSM0021622413, záměrNázev: Proteiny v metabolismu a při interakci organismů s prostředím
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Proteiny v metabolismu a při interakci organismů s prostředím
NR8137, projekt VaVNázev: Molekulární příčiny dispozic ke vzniku alkoholizmu.
Investor: Ministerstvo zdravotnictví ČR, Molekulární příčiny dispozic ke vzniku alkoholizmu
NR8507, projekt VaVNázev: DNA diagnostika bakteriálních a virových zánětů rohovky
Investor: Ministerstvo zdravotnictví ČR, DNA diagnostika bakteriálních a virových zánětů rohovky
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 15:35