ŘIHÁČEK, Tomáš. Obtěžující vliv hluku. Psychologie v ekonomické praxi. Praha: Karolinum, 2007, roč. 42, 3-4, s. 1-12. ISSN 0033-300X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Obtěžující vliv hluku
Název anglicky Noise annoyance
Autoři ŘIHÁČEK, Tomáš (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Psychologie v ekonomické praxi, Praha, Karolinum, 2007, 0033-300X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/07:00033375
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova anglicky noise; noise annoyance; physical predictors
Štítky noise, noise annoyance, physical predictors
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. Mgr. Tomáš Řiháček, Ph.D., učo 21252. Změněno: 21. 6. 2017 17:12.
Anotace
Hluk je jedním z nejvýznamnějších environmentálních zdrojů rozmrzelosti obyvatel. Stupeň rozmrzelosti bývá vysvětlován především v závislosti na hladině a typu hluku. Rozmrzelost souvisí také s dalšími vlastnostmi hluku (jako je počet hlukových událostí, frekvenční složení, vztah mezi hladinou hluku a hladinou pozadí či dostupnost tichých místností v obydlí), je ovlivněna i řadou neakustických proměnných (jako je informační obsah hluku, viditelnost zdroje, vizuální vzhled prostředí a další situační faktory) a také změnami hlukové situace v čase. Tyto proměnné fyzikální povahy představují široce používaný nástroj pro predikci rozmrzelosti obyvatel, neumožňují ale vysvětlit značnou variabilitu rozmrzelosti danou psychologickým významem hluku.
Anotace anglicky
Noise is one of the most important environmental sources of inhabitants' annoyance. The level of annoyance is usually explained in relation to noise level and to the type of noise. Annoyance is also related to other properties of noise (such as number of noise events, frequency composition, relation between noise level and ambient level or accessibility of quiet rooms in a dwelling), is influenced by a series of non-acoustical variables (such as information content of the noise, visibility of the source, visual appearance of the environment and other situational factors) and also by changes of noise situation over time. These variables of physical nature represent a widely used tool for prediction of inhabitants' annoyance but they do not enable us to explain the considerable variability of annoyance given by psychological meaning of noise.
VytisknoutZobrazeno: 27. 7. 2024 13:53