KUBEŠOVÁ, Hana a Pavel WEBER. Poruchy příjmu potravy ve stáří. Interní medicína pro praxi. Olomouc: Solen, 2008, roč. 10, č. 2, s. 64-68, 4 s. ISSN 1212-7299.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Poruchy příjmu potravy ve stáří
Název česky Poruchy příjmu potravy ve stáří
Název anglicky Nutrition disturbances in elderly
Autoři KUBEŠOVÁ, Hana (203 Česká republika, garant) a Pavel WEBER (203 Česká republika).
Vydání Interní medicína pro praxi, Olomouc, Solen, 2008, 1212-7299.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/08:00033380
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky senioři; výživa; stárnutí gastrointestinálního traktu; sarkopenie; malnutrice
Štítky malnutrice, sarkopenie, senioři, stárnutí gastrointestinálního traktu, výživa
Změnil Změnila: Anna Kubišová, učo 2209. Změněno: 11. 4. 2008 13:11.
Anotace
V úvodu článku jsou shrnuty faktory, které v průběhu procesu stárnutí negativně ovlivňují příjem potravy z hlediska kvalitativního i kvantitativního. Je zdůrazněn význam zastoupení proteinů ve straně, role dentice a poruch polykání, pozornost je věnována problematice atrofické gastritidy a poškození žaludeční sliznice na podkladě abúzu analgetik-antirevmatik. Autoři připomínají jeden z faktorů daných zvyšujícím se věkem, a sice vliv změn prokrvení trávícího traktu při pokročilé ateroskleróze ve smyslu zhoršení absorpce a vývoje ischemické kolitidy, divertikulózy a poruch motility. Dále je v článku věnovaná pozornost vzájemnému vztahu příjmu energie, složení přijímané potravy a tělesného pohybu ve vztahu k rozvoji např. metabolického syndromu, rozebírán je také význam jednotlivých složek potravy - vitamínů a mikronutrientů. Dosud poněkud přehlíženou oblastí je vliv sociálních, ale i náboženských faktorů. V části zabývající se diagnostikou poruch výživy jsou připomenuty testy a laboratorní metody, které jsou sice známy již relativně dlouhou dobu, nejsou však dosud dostatečně rutinně používány. V závěru článku jsou navržena některá opatření pro řešení neuspokojivé situace ve výživě seniorů.
Anotace anglicky
The introduction of the article comprises factors influencing negatively quality and quantity of nutrition during the ageing. The importance of proteins and the role of the teeth and intact swolowing are stressed. The atrophic gastritis is discussed as well as damage of stomach mucosa by nonsteroidal antiinflamative drugs. Authors remember new factors appearing with higher age - the influence of advanced atherosclerosis and its followings - ischaemic colitis, diverticulosis and motility disturbances. Attention is paid to the relationship of energy intake, nourishment composition and metabolic syndrome development. Different components of the nutrition are discussed - vitamins and micronutrients as well. There is not enough considered the influence of social and religious factors on the nutrition until now. In diagnostics of nutrition already known methods are remembered but these methods are not routinely used in elderly. Measures to solve unsatisfactory situation in elderly nutrition are suggested at the end.
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 14:35