HAVLIŠ, Jan, Tatiana ŠTOSOVÁ, Marek ŠEBELA, Pavel ŘEHULKA, Ondrej ŠEDO a Zbyněk ZDRÁHAL. Evaluation of the possible proteomic application of trypsin from Streptomyces griseus. Analytical Biochemistry. San Diego: Academic Press, 2008, roč. 376, č. 1, s. 94-102. ISSN 0003-2697.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Evaluation of the possible proteomic application of trypsin from Streptomyces griseus
Název česky Zjištění možných proteomických uplatnění tryspinu ze Streptomyces griseus
Autoři HAVLIŠ, Jan (203 Česká republika, domácí), Tatiana ŠTOSOVÁ (203 Česká republika), Marek ŠEBELA (203 Česká republika, garant), Pavel ŘEHULKA (203 Česká republika), Ondrej ŠEDO (203 Česká republika, domácí) a Zbyněk ZDRÁHAL (203 Česká republika, domácí).
Vydání Analytical Biochemistry, San Diego, Academic Press, 2008, 0003-2697.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 3.088
Kód RIV RIV/00216224:14310/08:00025879
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
UT WoS 000255104100009
Klíčová slova anglicky In gel digestion; MALDI TOF MS; Peptide mass fingerprinting; Protein modification; Streptomyces griseus; Trypsin
Štítky In gel digestion, MALDI TOF MS, Peptide mass fingerprinting, protein modification, Streptomyces griseus, Trypsin
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Ondrej Šedo, Ph.D., učo 13589. Změněno: 29. 3. 2013 09:55.
Anotace
In this work, trypsin from Streptomyces griseus (SGT) was purified to homogeneity and evaluated in in-gel digestion of protein standards followed by matrix-assisted laser desorption/ionization time-of-flight mass spectrometry analyses of the digests. The number of produced and matching tryptic peptides was higher than in the case of commonly used bovine trypsin and allowed us to obtain higher identification scores in database searches. Interestingly, SGT was found to also generate nonspecific peptides, a partial F-X, Y-X, and W-X cleavage specificity. To suppress autolysis, either arginine or arginine plus lysine residues in SGT were modified by chemical reagents. In consequence, the autolytic pattern of SGT was reduced significantly, but specific activity dropped dramatically. As demonstrated by relative quantification, SGT is more stable at 37 degs than is its bovine counterpart. We conclude that SGT represents a convenient alternative for proteomic applications involving protein digestion. Moreover, parallel digestions of sample aliquots by SGT and BT provide the possibility of combining partially different results (unique matching peptides) to improve protein identification.
Anotace česky
V této práci byla popsána izolace a charakteriza trypsinu ze Streptomyces griseus pro použití v proteomice.
Návaznosti
LC06034, projekt VaVNázev: Regulace morfogeneze rostlinných buněk a orgánů
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Regulace morfogeneze rostlinných buněk a orgánů
MSM0021622413, záměrNázev: Proteiny v metabolismu a při interakci organismů s prostředím
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Proteiny v metabolismu a při interakci organismů s prostředím
MSM0021622415, záměrNázev: Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
VytisknoutZobrazeno: 6. 5. 2024 14:29