VYBÍHAL, Václav, Pavel FADRUS, Marek SOVA, Martin SMRČKA a Miloš KEŘKOVSKÝ. Normotenzní hydrocefalus - naše zkušenosti s diagnostikou a léčbou. In NeuroSki 2008. 2008.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Normotenzní hydrocefalus - naše zkušenosti s diagnostikou a léčbou
Název anglicky Normal pressure hydrocephalus - our experiences with diagnosis and treatment
Autoři VYBÍHAL, Václav, Pavel FADRUS, Marek SOVA, Martin SMRČKA a Miloš KEŘKOVSKÝ.
Vydání NeuroSki 2008, 2008.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky normotenzní hydrocefalus; shunt; lumbální infuzní test; zevní lumbální drenáž
Klíčová slova anglicky normal pressure hydrocephalus; shunt; lumbar infusion test; external lumbar drainage
Štítky external lumbar drainage, lumbar infusion test, normal pressure hydrocephalus, shunt
Změnil Změnil: Mgr. Michal Petr, učo 65024. Změněno: 10. 4. 2012 15:23.
Anotace
Normotenzní hydrocefalus je onemocnění, které se projevuje typickou klinickou triádou : poruchami chůze, močovou inkontinencí a poruchou kognitivních funkcí, doprovázené nálezem ventrikulomegalie na zobrazovacích metodách a normálním nitrolebečním tlakem. V diagnostice a ke zjištění tzv. shunt-responsive pacientů u normotenzního hydrocefalu kromě anamnézy, podrobného klinického zhodnocení a vyšetření zobrazovacími metodami užíváme nejčastěji lumbální infuzní test se stanovením tzv. výtokového odporu (Rout) a kontinuální lumbální drenáž. Na našem souboru pacientů za posledních 5 let autoři prezentují svoje zkušenosti s diagnostikou a léčbou nemocných s normotenzním hydrocefalem. Jedinou efektivní léčbou normotenzního hydrocefalu je implantace ventrikulo-peritoneálního, event. ventrikuloatriálního shuntu. Důležitou součástí celého procesu je řádná diagnostika onemocnění a stanovení tzv. shunt-responsive pacientů.
Anotace anglicky
Symptomps of normal pressure hydrocephalus are usually walking problems, urinary symptoms and dementia. Ventriculomegaly is presented on imaging exams and intracranial pressure is at normal range. Suplemental tests (lumbar infusion test and external lumbar drainge) are used to find "shunt-responsive" patients. Authors present their own experiences with diagnosis and treatment of normal pressure hydrocefalus during last 5 years. The implantation of ventriculoperitoneal or ventriculoatrial shunts is standard treatment of normal pressure hydrocephalus.
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 03:54