GREITHER, Cornelius a Radan KUČERA. On a conjecture concerning minus parts in the style of Gross. Acta Arithmetica. 2008, roč. 132, č. 1, s. 1-48. ISSN 0065-1036.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název On a conjecture concerning minus parts in the style of Gross
Název česky O hypotéze týkající se minus částí ve stylu Grosse
Autoři GREITHER, Cornelius (276 Německo) a Radan KUČERA (203 Česká republika, garant).
Vydání Acta Arithmetica, 2008, 0065-1036.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10101 Pure mathematics
Stát vydavatele Polsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 0.467
Kód RIV RIV/00216224:14310/08:00025891
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
UT WoS 000258702800001
Klíčová slova anglicky Stark units; regulators; Gross conjecture on tori
Štítky Gross conjecture on tori, regulators, Stark units
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. RNDr. Radan Kučera, DSc., učo 59. Změněno: 25. 6. 2009 11:08.
Anotace
This paper is devoted to Gross's conjecture on tori over the base field Q. We call it the Minus Conjecture, since it involves a regulator built from units in the minus part. We recall and develop its relation to a conjecture of Burns, which is now known to hold generally in the absolutely abelian setting; however in many situations it is not clear at all how one should deduce the Minus Conjecture from it. We prove a somewhat weaker statement (order of vanishing) rather generally, and we give a proof of the Minus Conjecture for some specific classes of absolutely abelian extensions K/Q, for which K^+/Q is l-elementary and ramified in at most two primes. The field K is assumed to be of the form FK^+ where F is an arbitrary imaginary quadratic field. Our methods involve a good deal of explicit calculation; among other things, we use p-adic Gamma-functions and the Gross-Koblitz formula.
Anotace česky
Tento článek je věnován Grossově hypotéze o toru nad základním tělesem Q, kterou nazýváme Minus hypotézou, protože zahrnuje regulátor sestrojený z jednotek z minus části. Připomeneme a rozvineme její vztah k Burnsově hypotéze, o které je nyní známo, že platí v absolutně abelovském případě; avšak v mnoha situacích není jasné, jak z ní odvodit Minus hypotézu. Dokážeme poněkud slabší tvrzení (řád nulovosti) poměrně obecně a podáme důkaz Minus hypotézy pro některé specifické třídy absolutně abelovských rozšíření K/Q, pro která K^+/Q je l-elementární a větví se nejvýše ve dvou prvočíslech. O tělese K předpokládáme, že je tvaru FK^+, kde F je libovolné imaginární kvadratické těleso. Naše metody zahrnují notný díl explicitních výpočtů; mimo jiné užíváme p-adickou Gamma-funkci a Gross-Koblitzovu formuli.
Návaznosti
MSM0021622409, záměrNázev: Matematické struktury a jejich fyzikální aplikace
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Matematické struktury a jejich fyzikální aplikace
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 19:30