MILLOVÁ, Katarína, Marek BLATNÝ a Tomáš KOHOUTEK. Osobnostné súvislosti zvládania záťaže. In Sociální procesy a osobnost 2007 (sborník příspěvků). Brno: Psychologický ústav Filozofické fakulty Masarykovy univerzity, 2007, s. 317-321. ISBN 978-80-7392-016-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Osobnostné súvislosti zvládania záťaže
Název česky Osobnostní souvislosti zvládání zátěže
Název anglicky Personality relation to coping with stress
Autoři MILLOVÁ, Katarína, Marek BLATNÝ a Tomáš KOHOUTEK.
Vydání Brno, Sociální procesy a osobnost 2007 (sborník příspěvků), od s. 317-321, 5 s. 2007.
Nakladatel Psychologický ústav Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-7392-016-6
Klíčová slova anglicky personality; coping; demanding life situations
Štítky coping, demanding life situations, personality
Změnil Změnila: PhDr. Zdenka Stránská, Ph.D., učo 1130. Změněno: 29. 3. 2012 09:14.
Anotace
Hlavným cieľom výskumu bola analýza vzťahu medzi osobnostnými štýlmi a zvládaním záťaže. Skúmané boli copingové stratégie vychádzajúce z hierarchického modelu, ktorý nadväzuje na pojatie zvládania R.S. Lazarusa a osobnostné štýly, ktoré vychádzajú z teórie PSI J. Kuhla. Analyzované boli údaje 139 vysokoškolských študentov (55 mužov a 84 žien). Osobnostné štýly, pre ktoré je charakteristická výrazná kladná emotivita (štýly s vysokou senzitivitou pre odmeny a vysokou schopnosťou motorickej aktivácie),sú spojené s príklonovými copingovými stratégiami. Osobnostné štýly, pre ktoré sú charakteristické negatívne emócie (štýly s vysokou senzitivitou pre tresty a vysokou schopnosťou senzorickej aktivácie) sa spájajú predovšetkým s odklonovými stratégiami zvládania záťažových situácií. Zistené boli aj genderové rozdiely vo vzťahu osobnostných štýlov a copingových stratégií.
Anotace česky
Hlavním cílem výzkumu byla analýza vztahu mezi osobnostními styly a zvládáním zátěže. Zkoumány byly copingové strategie vycházející z hierarchického modelu, který navazuje na pojetí zvládání R.S. Lazaruse a osobnostní styly, které vycházejí z teorie PSI J. Kuhla. Analyzovány byly data 139 vysokoškolských studentů (55 mužů a 84 žen). Osobnostní styly, pro které je charakteristická výrazná kladní emotivita (styly s vysokou senzitivitou pro odměny a vysokou schopností motorické aktivace), jsou spojeny s příklonovými copingovými strategiemi. Osobnostní styly, pro které jsou charakteristické negativní emoce (styly s vysokou senzitivitou pro tresty a vysokou schopností senzorické aktivace)se spojují především s odklonovými strategiemi zvládání zátěžových situací. Zjištěny byly i genderové rozdíly ve vztahu osobnostních stylů a copingových strategií.
Anotace anglicky
Main goal of the research was analysis of the relation between personality styles and coping strategies. Coping strategies derived from hierarchical model, which refers to R.S. Lazarus s approach to coping with stress and personality styles, which derived from J. Kuhl s PSI theory, were examined. Data of 139 university students (55 males and 84 females) were analyzed. Personality styles characterized by positive emotivity (styles with high sensitivity for rewards and high ability of kinetic activation) are connected to engagement coping strategies. Personality styles characterized by negative emotions (styles with high sensitivity for punishment and high ability of sensorial activation) are connected above all to disengagement coping strategies. Gender differences in the relation between personality styles and coping strategies were detected.
Návaznosti
AV0Z70250504, záměrNázev: Člověk v kontextech celoživotního vývoje
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 04:38