JEDLIČKOVÁ, L., D. GADAS, P. HAVLOVÁ a J. HAVEL. Determination of Ergosterol Levels in Barley and Malt Varieties in the Czech Republic via HPLC. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2008, roč. 56, č. 11, s. 4092-4095. ISSN 0021-8561.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Determination of Ergosterol Levels in Barley and Malt Varieties in the Czech Republic via HPLC
Název česky Stanovení ergosterolu v odrůdách ječmene a sladu v České republice pomocí HPLC
Autoři JEDLIČKOVÁ, L. (203 Česká republika), D. GADAS (203 Česká republika), P. HAVLOVÁ (203 Česká republika) a J. HAVEL (203 Česká republika, garant).
Vydání Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2008, 0021-8561.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 2.562
Kód RIV RIV/00216224:14310/08:00024771
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
UT WoS 000256445300029
Klíčová slova anglicky Ergosterol; Malt; Barley; Deoxynivalenol; Gushing; HPLC
Štítky barley, Deoxynivalenol, ergosterol, Gushing, HPLC, Malt
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Lenka Jedličková, učo 77837. Změněno: 1. 7. 2009 14:52.
Anotace
In this study ergosterol levels in different varieties of barley and malt produced in the Czech Republic were determined. A modified high performance liquid chromatography (HPLC) method was statistically processed, validated (Effivalidation program) and applied to 124 samples of barley and malt. Ergosterol was isolated by extraction, saponification and the quantification was performed using HPLC with diode array detection (DAD). The content of ergosterol ranged between LOD-36.3 mg/kg in barley and LOD-131.1 mg/kg in malt. Ergosterol is presumably connected with metabolites generated when barley grain is attacked by pathogens and such barley often shows a high overfoaming (gushing) value. However, it was found that the content of ergosterol does not correlate with the degree of beer gushing.
Anotace česky
V této práci byl stanovován obsah ergosterolu v odrůdách ječmene a sladu pěstovaných v ČR metodou HPLC. Tato metoda byla statisticky vyhodnocena, validována a aplikována na 124 vzorků ječmene a sladu. Ergosterol byl izolován extrakcí, saponifikací a kvantifikován pomocí HPLC s DAD. Obsah ergosterolu se pohyboval mezi LOD-36.3 mg/kg v ječmeni a LOD-131.1 mg/kg ve sladu. Ergosterol je spojován s metabolity produkovanými pokud je ječmenné zrno napadeno pathogeny.Ječmen pak vykazuje vysokou hodnotu přepěňování. Přesto bylo zjištěno, že obsah ergosterolu nekoreluje se stupněm přepěňování piva.
Návaznosti
GA525/06/0663, projekt VaVNázev: Sledování chemických změn obilky ječmene po napadení patogeny pro kontrolu a zvýšení kvality ječmene a následných potravinářských produktů
Investor: Grantová agentura ČR, Sledování chemických změn obilky ječmene po napadení patogeny pro kontrolu a zvýšení kvality ječmene a následných potravinářských produktů
VytisknoutZobrazeno: 22. 5. 2024 10:59