NEUSAR, Aleš. Báseň jako výsledek zpracování výzkumu. In Hana Gajdošíková (Ed.). Kvalitativní přístup a metody ve vědách o člověku V. Praha: Univerzita Karlova v Praze/Sdružení SCAN. s. 72-76. ISBN 80-86620-14-X. 2007.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Báseň jako výsledek zpracování výzkumu
Název česky Báseň jako výsledek zpracování výzkumu
Název anglicky A poem - a tool for representing research results
Autoři NEUSAR, Aleš (203 Česká republika, garant).
Vydání Praha, Hana Gajdošíková (Ed.). Kvalitativní přístup a metody ve vědách o člověku V, od s. 72-76, 5 s. 2007.
Nakladatel Univerzita Karlova v Praze/Sdružení SCAN
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/07:00024001
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 80-86620-14-X
Klíčová slova anglicky research results; poem; poetic transcription
Štítky poem, poetic transcription, research results
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Aleš Neusar, učo 195480. Změněno: 20. 6. 2009 14:05.
Anotace
Báseň může být působivým prostředkem, pomocí kterého lze v některých případech vhodně doplnit výsledky výzkumu. Podle některých autorů může být i hlavním a jediným výsledkem, dle jiných spíše doplňuje výsledky psané běžnou prózou sociálních věd. Báseň funguje jako zkratka, zhutňuje text, umocňuje emoce a nutí nás dívat se na problematiku z různých úhlů. Může vznikat volnou poetickou tvorbou na motivy výzkumného materiálu či kontaktu s dotazovanými nebo dle daných pravidel. Tato pravidla bývají popisována jako "poetický přepis". Autor uvádí dva způsoby poetického přepisu a opatřuje je názornými ukázkami.
Anotace anglicky
A poem may be used as a powerful tool for representing research results in certain cases. A poem can by some serve as a major and the only description of a research result or it can be used as a supplement to results written in regular social scientific prose. A poem functions as a shortcut which compresses the text, amplifies emotions, and urges us to comprehend matters from different angles. It may be produced either through free poetic production based on research material, through contact with interviewees, or by adopting certain rules. These rules are commonly labelled as poetic transcription. The author shows two types of poetic transcription and provides illustrations of them both.
Návaznosti
MSM0021622406, záměrNázev: Psychologické a sociální charakteristiky dětí, mládeže a rodiny, vývoj osobnosti v době proměn moderní společnosti
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Psychologické a sociální charakteristiky dětí, mládeže a rodiny, vývoj osobnosti v době proměn moderní společnosti
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 16:12