TAUCHEN, Jaromír. Žena v právním řádu Třetí říše. Časopis pro právní vědu a praxi. Brno: Masarykova univerzita. Právnická fakulta, 2008, XVI, č. 1, s. 81-86. ISSN 1210-9126.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Žena v právním řádu Třetí říše
Název česky Žena v právním řádu Třetí říše
Název anglicky The Position of Women in the Legal Regulations of the Third Reich
Autoři TAUCHEN, Jaromír (203 Česká republika, garant).
Vydání Časopis pro právní vědu a praxi, Brno, Masarykova univerzita. Právnická fakulta, 2008, 1210-9126.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14220/08:00033608
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova anglicky Women the Third Reich Nazi - Germany
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: doc. JUDr. Bc. Jaromír Tauchen, Ph.D., LL.M. Eur.Int., učo 53531. Změněno: 31. 3. 2010 22:25.
Anotace
Tento článek se zabývá právním postavením ženy během období vlády národního socialismu v Německu, přičemž popisuje vztah národně socialistické politiky k ženám a jejich funkci v nacistickém státě. Dále tento příspěvek poukazuje na opatření, která byla provedena k dosažení vytyčených cílů populační a rasové politiky Třetí říše a jejich zakotvení v právních předpisech především pracovního a rodinného práva.
Anotace anglicky
This article aims to describe the position and function of women during the Nazi era in Germany and it also explains the relations between women and Nazi policies. Next, this article pinpoints some of the arrangements that were done in order to reach the stated goals of population and racial policies of the Third Reich. Specially, it focuses on how these policies were anchored in the Labor law and Family law. Nazis understood a woman just as a mother, a wife and a conservator of the race, which was supposed to deliver as many children as possible in order to provide new soldiers for future wars and for colonizing the East. The Nazi policies were placing an enormous emphasis on giving social supports and tax advantages to young Germans. The goal of these tendencies was to increase the number of marriages and newborns.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 22:04