SEHNÁLEK, David. Povinnost a limity (euro)konformního výkladu vnitrostátního práva. Časopis pro právní vědu a praxi. Brno: Právnická fakulta MU, 2008, XVI, 1/2008, s. 8-15. ISSN 1210-9126.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Povinnost a limity (euro)konformního výkladu vnitrostátního práva
Název anglicky Duty and Limits of Euroconform Interpretation of National Law
Autoři SEHNÁLEK, David (203 Česká republika, garant).
Vydání Časopis pro právní vědu a praxi, Brno, Právnická fakulta MU, 2008, 1210-9126.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14220/08:00033617
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova anglicky indirect effect; interpretation; euroconform interpretation; direct effect; directive
Štítky Direct effect, directive, euroconform interpretation, indirect effect, interpretation
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Zejdová, učo 2159. Změněno: 2. 4. 2010 10:50.
Anotace
Článek se zabývá tzv. nepřímým účinkem směrnic v judikatuře Evropského soudního dvora. Ověřuje, nakolik lze cíle směrnice dosáhnout v případě selhání legislativce interpretační činností národních soudů. V článku jsou dále formulovány meze této zásady, zejména s ohledem na zásadu právní jistoty a jiné zásady imanentní každému právnímu řádu. Cílem článku je ověřit myšlenku, že se jedná o zásadu, která je vlastní pouze komunitárnímu právu, a to s ohledem na jeho nadstátní povahu. Na závěr jsou proto analyzovány též rámcové rozhodnutí za účelem zjištění, zda i v jejich případě je nepřímý účinek možný.
Anotace anglicky
This article is focused on the so-called indirect effect of directives in the case law of the European Court of Justice. The working hypothesis is the idea that a proper implementation of a directive can be realized not only by an action of a legislator but in case of its failure also by national courts. It is because the objectives and purpose of a directive can be also achieved by correct interpretation of a national law. However, it is necessary to examine the conditions, possibilities and limits of such an interpretation. Limits are in any case, given by the general principles of Community law. Euroconform interpretation must also be admissible by the national law itself.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 23:22