HRUBÁ, Drahoslava a Lubomír KUKLA. Maternal Smoking Influences Health and Development of a Child. Editor: Calvin B. Fong. In Smoking and Health Research Frontiers. New York: Nova Science Publishers, 2007, s. 97-118. ISBN 1-60021-480-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Maternal Smoking Influences Health and Development of a Child
Název česky Kouření matky ovlivňuje zdraví a vývoj dítěte
Autoři HRUBÁ, Drahoslava (203 Česká republika) a Lubomír KUKLA (203 Česká republika, garant).
Editor: Calvin B. Fong.
Vydání New York, Smoking and Health Research Frontiers, od s. 97-118, 22 s. 2007.
Nakladatel Nova Science Publishers
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 30209 Paediatrics
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/07:00019236
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 1-60021-480-0
Klíčová slova anglicky ETS-passive smoking; maternal smoking; ELSPAC; fetal growth retardation; respiratory diseases; conduct disorders; allergy; breast feeding
Štítky allergy, breast feeding, conduct disorders, ELSPAC, ETS-passive smoking, fetal growth retardation, maternal smoking, respiratory diseases
Změnil Změnil: doc. MUDr. Lubomír Kukla, CSc., učo 30125. Změněno: 23. 6. 2009 08:34.
Anotace
The influence of passive smoking on human health has been studied for several decades. Currently a wide range of damaging effects due to chronical involuntary exposure of nosmokers to secondhand smoke is commonly accepted. Infants and children are the most vulnerable target population. A specific interest is focused on the antenatal exposure of fetuses. As smoking is associated with many other social, behavioral and habitual factors, the national studies involving different populations are needed for better understanding of the passive smoking and health problem. The Czech cohort of ELSPAC confirms the previously published results: -antenatal exposure to cigarette smoke is associated with fetal growth retardation -maternal smoking during pregnancy and after delivery is associated with shorter period of breast feeding -postnatal exposure to maternal smoking is associated with significantly increased incidence of infants respiratory diseases -the disadvantageous antenatal developmental conditions manifested in the low birthweight are in significant relations to conduct disorders seen at the 3rd and 6th year of age.
Anotace česky
Vliv pasivního kouření na lidské zdraví je studován již několik desetiletí. V současnosti je známa škála škodlivých vlivů chronické nedobrovolné expozice nekuřáků pasivnímu kouření. Nejnáchylnější cílovou populací jsou děti. Zvláště je dáván důraz na prenatální expozici plodu. Kouření je spojováno s mnoha dalšími sociálními, behaviorálními a dalšími faktory a pro lepší pochopení problematiky pasivního kouření a zdraví je potřeba celonárodních studií. Česká kohorta studie ELSPAC potvrdil již publikované výsledky: -prenatální expozice cigaretovému kouři je spojována s fetální růstovou retardací -kouření matky v průběhuu těhotenství a po porodu je spojováno s kratším trváním kojení -postnatální expozice kouření matky je spojována s významným zvýšením výskty onemocnění dýchacích cest dětí -škodlivé podmínky prenatálního vývoje, které se projeví v nízké porodní hmotnosti, jsou ve významném vztahu k poruchám chování zjištěným ve třech a šesti letech věku.
Návaznosti
NR8791, projekt VaVNázev: 15 let jako významný předěl v životě dětí - epidemiologická studie
Investor: Ministerstvo zdravotnictví ČR, 15 let jako významný předěl v životě dětí - epidemiologická studie
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 11:56