KUKLA, Lubomír. Vývoj sociální pediatrie v ČR. Zdravotnictví v České republice. 2003, roč. 6, 3-4, s. 139-141. ISSN 1213-6050.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vývoj sociální pediatrie v ČR
Název anglicky Development of social paediatrics in the Czech republic
Autoři KUKLA, Lubomír (203 Česká republika, garant).
Vydání Zdravotnictví v České republice, 2003, 1213-6050.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Veřejné zdravotnictví, sociální lékařství
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky social paediatrics; development; ELSPAC
Štítky development, ELSPAC, social paediatrics
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. MUDr. Lubomír Kukla, CSc., učo 30125. Změněno: 27. 6. 2008 13:10.
Anotace
Sociální pediatrie v ČR prodělala ve svém vývoji 4 základní etapy. V první etapě jde o akcentaci problematiky péče o dítě vůbec. Ve druhé etapě s rozvojem pediatrie, a to jak preventivní tak i kurativní, se stále více rozvíjí potřeba integrace celkové péče o děti ve společnosti. Ve třetí etapě se prof. Švejcarovi podařilo zřídit oddělení sociální pediatrie na katedře pediatrie ILF, kde se mimo jiné vytváří sociálně pediatrická poradna a vědecko-výzkumná laboratoř preventivní a sociální pediatrie. Čtvrtá etapa - zásluhou autora vzniká v Brně v r. 1987 na půdě tehdejšího Výzkumného ústavu pediatrického Oddělení preventivní a sociální pediatrie, jediné svého druhu v republice.
Anotace anglicky
Social paediatrics in the CR has undergone 4 basic phases during its development. The first phase accentuates the child care itselt. The second phase - child care integration into the society. In the third phase prof. Švejcar managed to establish a department of social paediatrics at the ILF, where a social paediatrics help center and research lab of preventive and social paediatrics is being created. The fourth phase - by effort of the author the Department of preventive and Social Paediatrics has been established at the Research Institute of Paediatrics in Brno in 1987.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 05:51