POSPÍŠIL, Zdeněk a Ludvík NOVÁK. Dynamic Phenotype Method - Analysis of Child and Adolescent Longitudinal Growth Data. In European Conference on Mathematical and Theoretical Biology. 2008.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Dynamic Phenotype Method - Analysis of Child and Adolescent Longitudinal Growth Data
Název česky Metoda dynamického fenotypu - analýza longitudinálních dat růstu
Autoři POSPÍŠIL, Zdeněk (203 Česká republika, garant) a Ludvík NOVÁK (203 Česká republika).
Vydání European Conference on Mathematical and Theoretical Biology, 2008.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 10103 Statistics and probability
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/08:00026235
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky growth; body length; body weight; longitudinal data; dynamic phenotyp
Štítky body length, body weight, dynamic phenotyp, growth, longitudinal data
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: prof. RNDr. Zdeněk Pospíšil, Dr., učo 707. Změněno: 8. 7. 2008 13:29.
Anotace
The human growth (measured by time dependent body length or body weight) from birth to maturity is divided into three separate components - infancy, childhood and puberty. Each of the component is affected by two genetically determined processes - anabolism and catabolism. Hence, the growth should be described at least by nine parameters, namely the size at birth, two time instants separating the growth curve components and three pairs of parameters characterizing the anabolism and catabolism processes for each of the growth curve component. But two continuity conditions reduce the number of parameters to seven. The aim of the contribution is to present a growth model expressed by a piecewise logistic function, to describe a method for estimation of its parameters from data and to demonstrate - using data collected in the Brno (Czech Republic) longitudinal study of child and adolescent growth - that the seven parameters characterize an individual growth in a sufficient way.
Anotace česky
Růst člověka (vyjádřený jako na čase závislá tělesná výška nebo hmotnost) od narození po dospělost je rozdělen do tří oddělených fází - novorozenecký věk, dětství a puberta. Růst v každé z těchto fází je ovlivňován dvěma protichůdnými geneticky determinovanými procesy - anabolismem a katabolismem. Růst tedy může být popsán sedmi parametry (velikost při narození, časy začátku a konce fáze dětství, a tři dvojice parametrů charakterizujících anabolismus a katabolismus během jednotlivých fází; podmínky na spojitost růstu dva z těchto parametrů eliminují). Cílem příspěvku bylo představit model tvořený třemi logistickými funkcemi, výběr vhodných parametrů tohoto modelu a metodu jejich identifikace na základě měřených dat. Poté s využitím dat z Brněnské longitudinální studie růstu dětí a dospívajících ukázat adekvátnost modelu. The aim of the contribution is to present a growth model expressed by a piecewise logistic function, to describe a method for estimation of its parameters from data and to demonstrate - using data collected in the Brno (Czech Republic) longitudinal study of child and adolescent growth - that the nine parameters characterize an individual growth in a sufficient way.
Návaznosti
LC06024, projekt VaVNázev: Centrum Jaroslava Hájka pro teoretickou a aplikovanou statistiku
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum Jaroslava Hájka pro teoretickou a aplikovanou statistiku
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 06:15