k 2008

Dynamic Phenotype Method - Analysis of Child and Adolescent Longitudinal Growth Data

POSPÍŠIL, Zdeněk a Ludvík NOVÁK

Základní údaje

Originální název

Dynamic Phenotype Method - Analysis of Child and Adolescent Longitudinal Growth Data

Název česky

Metoda dynamického fenotypu - analýza longitudinálních dat růstu

Autoři

POSPÍŠIL, Zdeněk (203 Česká republika, garant) a Ludvík NOVÁK (203 Česká republika)

Vydání

European Conference on Mathematical and Theoretical Biology, 2008

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Prezentace na konferencích

Obor

10103 Statistics and probability

Stát vydavatele

Velká Británie a Severní Irsko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14310/08:00026235

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

Klíčová slova anglicky

growth; body length; body weight; longitudinal data; dynamic phenotyp

Příznaky

Mezinárodní význam
Změněno: 8. 7. 2008 13:29, prof. RNDr. Zdeněk Pospíšil, Dr.

Anotace

V originále

The human growth (measured by time dependent body length or body weight) from birth to maturity is divided into three separate components - infancy, childhood and puberty. Each of the component is affected by two genetically determined processes - anabolism and catabolism. Hence, the growth should be described at least by nine parameters, namely the size at birth, two time instants separating the growth curve components and three pairs of parameters characterizing the anabolism and catabolism processes for each of the growth curve component. But two continuity conditions reduce the number of parameters to seven. The aim of the contribution is to present a growth model expressed by a piecewise logistic function, to describe a method for estimation of its parameters from data and to demonstrate - using data collected in the Brno (Czech Republic) longitudinal study of child and adolescent growth - that the seven parameters characterize an individual growth in a sufficient way.

Česky

Růst člověka (vyjádřený jako na čase závislá tělesná výška nebo hmotnost) od narození po dospělost je rozdělen do tří oddělených fází - novorozenecký věk, dětství a puberta. Růst v každé z těchto fází je ovlivňován dvěma protichůdnými geneticky determinovanými procesy - anabolismem a katabolismem. Růst tedy může být popsán sedmi parametry (velikost při narození, časy začátku a konce fáze dětství, a tři dvojice parametrů charakterizujících anabolismus a katabolismus během jednotlivých fází; podmínky na spojitost růstu dva z těchto parametrů eliminují). Cílem příspěvku bylo představit model tvořený třemi logistickými funkcemi, výběr vhodných parametrů tohoto modelu a metodu jejich identifikace na základě měřených dat. Poté s využitím dat z Brněnské longitudinální studie růstu dětí a dospívajících ukázat adekvátnost modelu. The aim of the contribution is to present a growth model expressed by a piecewise logistic function, to describe a method for estimation of its parameters from data and to demonstrate - using data collected in the Brno (Czech Republic) longitudinal study of child and adolescent growth - that the nine parameters characterize an individual growth in a sufficient way.

Návaznosti

LC06024, projekt VaV
Název: Centrum Jaroslava Hájka pro teoretickou a aplikovanou statistiku
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum Jaroslava Hájka pro teoretickou a aplikovanou statistiku