NOVOTNÝ, Jan, Radomír MALINA, Jozef KAISER, Miroslav LIŠKA, Michaela GALIOVÁ a Karel NOVOTNÝ. Algoritmus pro automatické nastavení vzorku do fokusační roviny laseru v sestavě laserové spektroskopie (LIBS). Jemná mechanika a optika. Přerov: Physical Institute, ASCR, 2008, roč. 53, 6/2008, s. 179-184. ISSN 0447-6441.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Algoritmus pro automatické nastavení vzorku do fokusační roviny laseru v sestavě laserové spektroskopie (LIBS)
Název anglicky Autofocus algorithm in a LIBS setup based on searching the best in-focus image
Autoři NOVOTNÝ, Jan (203 Česká republika), Radomír MALINA (203 Česká republika), Jozef KAISER (203 Česká republika), Miroslav LIŠKA (203 Česká republika), Michaela GALIOVÁ (203 Česká republika) a Karel NOVOTNÝ (203 Česká republika, garant).
Vydání Jemná mechanika a optika, Přerov, Physical Institute, ASCR, 2008, 0447-6441.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10306 Optics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/08:00026272
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky automatické zaostřování; ostrost obrazu; LIBS; Frourierova transformace; Pearsova korelace; digitální šum
Štítky automatické zaostřování, digitální šum, Frourierova transformace, LIBS, ostrost obrazu, Pearsova korelace
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Michaela Vašinová Galiová, Ph.D., učo 64008. Změněno: 24. 7. 2008 15:36.
Anotace
Článek popisuje řešení automatizace dvourozměrné povrchové analýzy v zařízení pro laserovou spektroskopii (LIBS), jejímž výsledkem je 2D mapa přítomnosti chemických prvků. Hlavní část je věnována výběru algoritmu pro opětovné nastavení mapovaného vzorku do ohliskové roviny objektivu, který zároveň slouží k fokusaci laserového svazku. Děje se tak pomocí analýzy ostrosti snímku vzorku. Teoreticky jsou rozebrány a experimentálně otestovány různé metody vyhodnocení ostrosti snímku, a to metoda gradientní a metody pracující s frekvenčním spektrem obrazu. Článek se zabývá také problematikou filtrace digitálního šumu. Výstupem je volba vhodného algoritmu s ohledem na rychlost, přesnost a odolnost vůči digitálnímu šumu.
Anotace anglicky
The article describes automation of 2-dimensional surface analysis in the aparature for laser spectroscopy (LIBS). Such analysis give us 2D map of presented chemical elemnts. The main part is dedicated to algorithm choosing suitable for evaluation of the image sharpness. Digital camera and ablation laser share the same focusing optics, so knowing the exact image sharpness it is possible to set sample object to focal plane. There are theoretically described and experimentally tested different kinds of method how to obtain a relative sharpness number: gradient based method and methods working in frequency domain. Digital noise phenomenon is also discussed. As an output its speed, accuracy and durability against digital noise.
Návaznosti
MSM0021622411, záměrNázev: Studium a aplikace plazmochemických reakcí v neizotermickém nízkoteplotním plazmatu a jeho interakcí s povrchem pevných látek
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Studium a aplikace plazmochemických reakcí v neizotermickém nízkoteplotním plazmatu a jeho interakcí s povrchem pevných látek
VytisknoutZobrazeno: 27. 9. 2024 00:20