BĚLKA, Luboš. Bidija Dandaronič Dandaron a burjatský buddhismus ve 20. století. In Orientalia Antiqua Nova. Plzeň: Dryada, 2008, s. 9-19. ISBN 978-80-87025-13-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Bidija Dandaronič Dandaron a burjatský buddhismus ve 20. století
Název česky Bidija Dandaronič Dandaron a burjatský buddhismus ve 20. století
Název anglicky Bidia Dandaronich Dandaron and Buryat Buddhism in the 20th Century
Autoři BĚLKA, Luboš (203 Česká republika, garant).
Vydání Plzeň, Orientalia Antiqua Nova, od s. 9-19, 11 s. 2008.
Nakladatel Dryada
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/08:00024864
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-87025-13-0
Klíčová slova anglicky Bidia D. Dandaron; Buryatia; Buddhism; Soviet Union; Tibet
Štítky Bidia D. Dandaron, buddhism, Buryatia, Soviet Union, Tibet
Změnil Změnil: doc. PhDr. Luboš Bělka, CSc., učo 1764. Změněno: 19. 8. 2008 13:49.
Anotace
Zcela výjimečnou postavou v dějinách burjatského buddhismu 20. století byl Bidija Dandaronič Dandaron, který přináší do tradice burjatského buddhismu úplně nový prvek a to ve zcela nové historické situaci. Pro studium kontinuity a diskontinuity náboženského života v Burjatsku se jeví postižení a pochopení jeho života, působení a role, kterou sehrál v zachování, přenosu a rozvoji buddhistického učení v Burjatsku, jako velmi příhodné. B. D. Dandaron tím, že jako první burjatský učitel buddhismu přijímá ve větší míře i do Burjatska přicházející laické evropské žáky a žačky, zajišťuje kontinuitu přenosu dharmy v nových podmínkách a pro nové lidi. Nečiní tak ovšem izolovaně, na vlastní pěst, ale ve spolupráci s významnými burjatskými buddhistickými mnichy, působícími především v Ivolginském a později i Aginském klášteře.
Anotace anglicky
A unique figure in the history of Buryat Buddhism of the 20th century was Bidia Dandarovich Dandaron, who brought a brand new feature into the tradition of Buryat Buddhism and this happened in a completely new historical situation. For the study of continuity and discontinuity of religious life in Buryatia, it is most appropriate to describe and understand his life, influence, and the role he played in the process of preserving, spreading, and developing Buddhist teaching in Buryatia. Dandaron ensured the continuity of the spread of dharma around new conditions and with new people. He was the first Buryat teacher of Buddhism to accept lay European pupils coming to Buryatia. He did not do this in isolation, on his own, but he cooperated with important Buryat Buddhist monks, in particular from Ivolginsk and later Aginskoe monasteries.
Návaznosti
GA401/05/2744, projekt VaVNázev: Obraz a text v buddhismu: tibetská a mongolská ikonografie
Investor: Grantová agentura ČR, Obraz a text v buddhismu: tibetská a mongolská ikonografie
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 13:57