KŘÍŽ, Zdeněk. Transformation NATO and the Summit in Bucharest. Obrana a strategie. Brno: Univerzita obrany, ÚSS, 2008, roč. 8, č. 1, s. 17-29. ISSN 1214-6463.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Transformation NATO and the Summit in Bucharest
Název česky Transformace NATO a summit v Bukurešti
Autoři KŘÍŽ, Zdeněk (203 Česká republika, garant).
Vydání Obrana a strategie, Brno, Univerzita obrany, ÚSS, 2008, 1214-6463.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50601 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/08:00033757
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova anglicky Security concepts NATO transformation Bucharest Summit.
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. PhDr. Zdeněk Kříž, Ph.D., učo 37415. Změněno: 25. 8. 2008 11:03.
Anotace
The text focuses on NATO Summit in Bucharest and tries to answer the question if NATO is being transformed into an organization of collective security, cooperative security or whether it continues to be a traditional organization of collective defence. The author believes that the conclusions of some prominent researchers that NATO is currently being transformed into an organization of collective security are not well-founded. NATO remains to be an organization of collective defence. On the other hand, todays NATO prefers a wider definition of collective defence than the definition used during the years of the Cold War. Nowadays NATO focuses on the collective defence against such new security threats as international terrorism, drug trafficking, spreading of WMD and means of delivery, etc. When dealing with Russia, the Middle East, Mediterranean countries, Bosnia and Herzegovina, Montenegro, Serbia and some countries close to the Pacific Ocean, NATO still applies approaches typical of the concept of cooperative security.
Anotace česky
Text se zabývá summitem NATO v Bukurešti a hledá odpověď na otázku, zda se NATO transformuje v organizaci kolektivní bezpečnosti, kooperativní bezpečnosti nebo zůstává klasickou organizací kolektivní obrany. Autor dochází k závěru, že názory některých prominentních badatelů o přetváření NATO v organizaci kolektivní bezpečnosti nemají opodstatnění. Aliance nadále zůstává organizací kolektivní obrany. Nicméně kolektivní obrana je nyní pojata extenzivněji než v době studené války a je doplněna na kolektivní obranu proti novým bezpečnostním hrozbám. Ve vztahu k Rusku, Blízkému východu, zemím kolem Středozemního moře, Bosně a Hercegovině, Černé Hoře, Srbsku a některým zemím v Pacifiku a jeho okolí jsou nadále uplatňovány přístupy typické pro koncept kooperativní bezpečnosti.
VytisknoutZobrazeno: 11. 5. 2024 00:53