D 2008

Identification of antifungal proteins in the barley and malt caryopsis by mass spectrometry

HÉGROVÁ, Blanka, Simona MACUCHOVÁ, Jan PREISLER a Josef HAVEL

Základní údaje

Originální název

Identification of antifungal proteins in the barley and malt caryopsis by mass spectrometry

Název česky

Identifikace antifungálních proteinů v obilce ječmene a sladu hmotnostní spektrometrií

Autoři

HÉGROVÁ, Blanka (203 Česká republika, domácí), Simona MACUCHOVÁ (203 Česká republika), Jan PREISLER (203 Česká republika, domácí) a Josef HAVEL (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

1. vyd. Zlín, Vitamins 2008 Nutrition and Diagnostics, od s. 86-87, 2 s. 2008

Nakladatel

Univerzita Tomáše Bati, Zlín

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

10406 Analytical chemistry

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

tištěná verze "print"

Kód RIV

RIV/00216224:14310/08:00024905

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

ISBN

978-80-7318-708-8

Klíčová slova anglicky

low molecular weight proteins; barley; malt; SDS-PAGE; enzymatic digestion; MALDI-TOF mass spectrometry

Příznaky

Mezinárodní význam
Změněno: 9. 4. 2013 13:05, prof. Mgr. Jan Preisler, Ph.D.

Anotace

V originále

Recently, great attention is paid to determination of various metabolites after pathogen-caryopsis interaction. Some of antifungal proteins, e.g. thionins, might be of effect on barley quality and its subsequent food products - gushing or premature yeast flocculation. The changes proceeding during pathogen-caryopsis interaction were monitored in 20 samples of barley and its corresponding malt by the combination of Sodium Dodecyl Sulphate - Polyacrylamide Gel Electrophoresis (SDS-PAGE) and Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-flight Mass Spectrometry (MALDI-TOF MS).

Česky

V poslední době je velká pozornost věnována stanovení různých metabolitů po interakci patogen-obilka. Některé antifungální proteiny, např. thioniny, mohou mít vliv na kvalitu ječmene a jeho následných produktů - gushing nebo předčasná flokulace kvasinek. Kombinací metod SDS-PAGE a MALDI-TOF hmotnostní spektrometrie byly ve 20 vzorcích ječmene a jeho sladu pozorovány změny probíhající během interakce patogen-obilka.

Návaznosti

GA525/06/0663, projekt VaV
Název: Sledování chemických změn obilky ječmene po napadení patogeny pro kontrolu a zvýšení kvality ječmene a následných potravinářských produktů
Investor: Grantová agentura ČR, Sledování chemických změn obilky ječmene po napadení patogeny pro kontrolu a zvýšení kvality ječmene a následných potravinářských produktů