D 2008

Determination of deoxynivalenol levels in barley, malt and intermediate products of malting process by high performance liquid chromatography and MALDI-TOF mass spectrometry

HÉGROVÁ, Blanka, Lenka JEDLIČKOVÁ, Pavla HAVLOVÁ a Josef HAVEL

Základní údaje

Originální název

Determination of deoxynivalenol levels in barley, malt and intermediate products of malting process by high performance liquid chromatography and MALDI-TOF mass spectrometry

Název česky

Stanovení hladiny deoxynivalenolu v obilce ječmene, sladu a meziproduktů sladovaní pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie a MALDI-TOF hmotnostní spektrometrií

Autoři

HÉGROVÁ, Blanka (203 Česká republika), Lenka JEDLIČKOVÁ (203 Česká republika), Pavla HAVLOVÁ (203 Česká republika) a Josef HAVEL (203 Česká republika, garant)

Vydání

1. vyd. Ediční středisko Univerzity Pardubice, VITAMINS 2008 Nutrition and Diagnostics, od s. 86-87, 2 s. 2008

Nakladatel

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

10406 Analytical chemistry

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14310/08:00024906

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

ISBN

978-80-7318-708-8

Klíčová slova anglicky

trichothecene mycotoxins; deoxynivalenol; barley; malt; gushing; HPLC; MALDI-TOF mass spectrometry

Příznaky

Mezinárodní význam
Změněno: 16. 9. 2008 18:04, Ing. Blanka Vrbková, Ph.D.

Anotace

V originále

The deoxynivalenol (DON) is the most frequently detected mycotoxin in grain samples and their subsequent food products (beer); associated with primary gushing. The extracted samples were analysed using RP-HPLC - using mobile phase AcN/H2O (9:1); flow rate 0.6 ml.min-1; column temperature at 25 C; sample dosage 20 ul; detected at 220 nm. The LOD and the LOQ for DON was 0.16 and 0.53 ug.ml-1, respectively 127.8 and 426.2 ug.kg-1. Suitable matrix for MALDI-TOF MS analysis were found matrix of sodium azide and diamond suspension, quick and dirty spotting of sample and matrix solution 3:1. Positive reflector mode and PE with optimum mass set to 300 Da were used. Adducts of DON were observed. The LOD for DON was 0.6 ug.ml-1, resp. 480.0 ug.kg-1. In this study we found out that the levels of DON during malting process increased (maybe caused by DON releasing from enzymatic conjugates). The correlation between DON content and the level of gushing was negligible.

Česky

Nejvíce stanovovaným mykotoxínem vyskytující se v obilninách a v jejich produktech (např. pivo) je DON. Jeho přítomnost bývá spojována s primárním gushingem. Extraktované vzorky byly analyzovány metodou RP-HPLC - za použití mobilní fáze AcN/H2O (9:1); optimálního průtoku 0,6 ml.min-1; teploty kolony 25 C; dávkování 20 ul; absorpčního maxima při 220 nm. LOD a LOQ byl 0,16 a 0,53 ug.ml-1, neboli 127,8 a 426,2 ug.kg-1. Pro MALDI-TOF MS analýzy byly jako nejvhodnější matrice nalezeny matrice suspenze azidu sodného a diamantu, dávkování metodou quick & dirty v poměru 3:1. Byl použit reflektorový mód s pulzní extrakcí kolem 300 Da. Byly pozorovány adukty DON s Na+ (319,11 Da) a s K+ (335,09 Da). LOD pro DON byl 0,6 ug.ml-1, neboli 480.0 ug.kg-1. Během této studie bylo zjištěn nárůst hladiny DON během sladování, což může být způsobeno uvolněním DON z enzymatických konjugátů. Vztah mezi obsahem DON a gushingem nebyl prokázán.

Návaznosti

GA525/06/0663, projekt VaV
Název: Sledování chemických změn obilky ječmene po napadení patogeny pro kontrolu a zvýšení kvality ječmene a následných potravinářských produktů
Investor: Grantová agentura ČR, Sledování chemických změn obilky ječmene po napadení patogeny pro kontrolu a zvýšení kvality ječmene a následných potravinářských produktů