MACHÁT, Jiří, Marie KONEČNÁ a Jiří ČMELÍK. Accumulation and biotransformation of arsenic by water bloom. In SETAC Europe 18th Annual Meeting. 2008.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Accumulation and biotransformation of arsenic by water bloom
Název česky Akumulace a biotransformace arsenu vodním květem
Autoři MACHÁT, Jiří (203 Česká republika, garant, domácí), Marie KONEČNÁ (203 Česká republika, domácí) a Jiří ČMELÍK (203 Česká republika, domácí).
Vydání SETAC Europe 18th Annual Meeting, 2008.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele Polsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/08:00026409
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky arsenic; biotransformation; speciation; cyanobacteria
Štítky arsenic, biotransformation, cyanobacteria, Speciation
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: prof. RNDr. Luděk Bláha, Ph.D., učo 15473. Změněno: 29. 4. 2011 14:15.
Anotace
Biomass of freshwater cyanobacteria (water bloom) is well known as an efficient biosorbent for heavy metal ions. In this work sorption and biotransformation of arsenate by water bloom (predominantly Microcystis sp.) has been studied. Biomass was cultivated in natural water enriched by arsenate for 138 hours. Up to 35% of arsenic has been found associated with biomass. Arsenic species in water and biomass were determined. Quantitative reduction of arsenate to arsenite followed by biomethylation and releasing mainly dimethylarsinate (DMA) into water were observed. Monomethylarsonate (MMA), DMA and both inorganic species were determined in biomass extract. Besides these species, several unknown As species were found in biomass and identified by further techniques as MMA(III) and arsenoribosides. Natural biomass contains 40% As in form of arsenoriboside. Up to 56% of arsenate content in water has been methylated by cyanobacterial biomass.
Anotace česky
Biomasa sladkovodních sinic je známa svojí schopností vázat kovy. V této práci byla sledována sorpce a biotransformace arseničnanu vodním květem (převážně rod Microcystis). Biomasa byla kultivována v přítomnosti arseničnanu po dobu 138 hodin. Až 35% arsenu bylo nalezeno v biomase. Ve vodě i biomase byly sledovány specie arsenu. Byla pozorována kvantitativní redukce arseničnanu na arsenitan a následné uvolnění dimethylarseničnanu (DMA) do média. Monomethylarseničnan (MMA), DMA a obě anorganické specie byly stanoveny v biomase. Mimo tyto specie byly v biomase identifikovány také MMA(III) a arsenoribosidy. Přírodní biomasa obsahuje až 40% arsenu ve formě arsenoribosidu. Až 56% přidaného arseničnanu bylo methylováno sinicovou biomasou.
Návaznosti
MSM0021622412, záměrNázev: Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální, regionální a lokální úrovni (INCHEMBIOL) (Akronym: INCHEMBIOL)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální , regionální a lokální úrovni
VytisknoutZobrazeno: 26. 8. 2024 12:17