ZENDULKA, Ondřej, Lucia ZAHRADNÍKOVÁ, Jan JUŘICA a Jiří TOTUŠEK. VLIV POLYFENOLICKÝCH LÁTEK NA AKTIVITU ENZYMATICKÉHO SYSTÉMU CYP450. In Kvalita moravských a českých vín, Sborník Příspěvků. první. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2008, s. 33. ISBN 978-80-7375-208-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název VLIV POLYFENOLICKÝCH LÁTEK NA AKTIVITU ENZYMATICKÉHO SYSTÉMU CYP450
Název česky VLIV POLYFENOLICKÝCH LÁTEK NA AKTIVITU ENZYMATICKÉHO SYSTÉMU CYP450
Název anglicky THE INFLUENCE OF POLYPHENOLIC COMPOUNDS ON THE ACTIVITY OF ENZYMATIC SYSTEM CYP450
Autoři ZENDULKA, Ondřej, Lucia ZAHRADNÍKOVÁ, Jan JUŘICA a Jiří TOTUŠEK.
Vydání první. Brno, Kvalita moravských a českých vín, Sborník Příspěvků, s. 33-33, 2008.
Nakladatel Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30104 Pharmacology and pharmacy
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-7375-208-8
Klíčová slova anglicky cytochrome P450; trans-revseratrol; quercetin; perfused rat liver
Štítky cytochrome P450, perfused rat liver, quercetin, trans-revseratrol
Změnil Změnil: doc. PharmDr. Ondřej Zendulka, Ph.D., učo 167123. Změněno: 22. 12. 2008 10:51.
Anotace
Polyfenolické látky, které jsou obsaženy prakticky ve všech rostlinách, a tedy i ve vinné révě a z ní připravovaném révovém víně, vykazují u člověka celou řadu protektivních biologických účinků. V předkládané práci jsme sledovali vliv polyfenolů (trans-resveratrol, kvercetin) a pohlaví na metabolickou aktivitu enzymatického systému cytochromu P450 u potkana. Cytochrom P450 (CYP450) je jedním z hlavních biotransformačních enzymatických systémů. Podílí se na metabolismu řady endo- i exogenních substrátů včetně léčiv. Aktivita CYP450 je závislá na mnoha faktorech a může být měněna vlivem xenobiotik. V naší práci jsme sledovali na modelu izolovaných perfundovaných jater aktivitu izoformy 1A2, která je spojována s přeměnou prokarcinogenních a promutagenních látek na aktivní formy. Zjistili jsme vyšší metabolickou aktivitu izoformy 1A2 u samic než u samců. Samotný trans-resveratrol neměl na aktivitu CYP1A2 vliv, ale zesiloval mezipohlavní rozdíly v metabolizaci. Po aplikaci kvercetinu jsme zjistili sníženou metabolickou aktivitu stejného enzymu.
Anotace anglicky
Polyphenolic compounds are widely distributed among plants and are present also in wine grapes and wine. We determined the influence of polyphenols (trans-resveratrol, quercetin) and sex on the activity of cytochrome P450 in rats. Cytochrome P450 (CYP450) is one of the most important enzymatic systems of biotransformation. Its activity is influenced by many endo- as well as exogenous factors. In our experiment we studied on the model of perfused rat liver the activity of 1A2 isoenzyme, which is being linked with the activation of promutagenes and procarcinogenes. Our results confirmed different metabolic acivity between males and females. Female rats metabolized faster through CYP1A2. Trans-resveratrol didn't influence the activity of CYP1A2, but it enhanced intersexual differences. Based on our results we suggest, that quercetin is an inhibitor of CYP1A2 isoenzyme.
Návaznosti
GA525/06/1757, projekt VaVNázev: Polyfenolické látky hroznů, révových vín a jejich antimutagenní a antioxidační vlastnosti
Investor: Grantová agentura ČR, Polyfenolické látky hroznů, révových vín a jejich antimutagenní a antioxidační vlastnosti
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 09:50