2008
Two common polymorphisms within the adiponectin gene are associated with food preferences in extremely obese Czech individuals
BIENERTOVÁ VAŠKŮ, Julie, Martin FOREJT, Josef TOMANDL, Petr BIENERT, Anna VAŠKŮ et. al.Základní údaje
Originální název
Two common polymorphisms within the adiponectin gene are associated with food preferences in extremely obese Czech individuals
Název česky
Dva v populaci četné polymorfismy v genu pro adiponektin jsou asociovány s potravními preferencemi české extrémně obézní populace
Vydání
Karlovy Vary, 1st Central European Congress on Obesity, od s. 47-47, 1 s. 2008
Nakladatel
European Association for the Study of Obesity
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Stať ve sborníku
Obor
Genetika a molekulární biologie
Stát vydavatele
Velká Británie a Severní Irsko
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka
Lékařská fakulta
ISBN
978-80-254-2733-0
Klíčová slova anglicky
adiponectin; polymorphism; extreme obesity; food preferences
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 3. 12. 2008 20:32, doc. RNDr. Josef Tomandl, Ph.D.
V originále
Objective: Considering the pivotal role of adiponectin in white adipose tissue metabolism and signaling, we assessed whether the 45T/G and 94T/G polymorphisms within the adiponectin gene influence the food preferences along with basic anthropometric characteristics in the Czech extremely obese population. Conclusions: Both examined polymorphism were significantly associated with various parametres of food intake, above all the total and relative intake of carbohydrates, which could provide possible explanation for the documented prodiabetogenic effects of these polymorphisms. The obtained results well fit into a framework for food intake regulation in relation to adiponectin role and could provide possible targets for further nutrigenomical research and intervention focused on the food preferences.
Česky
Na základě získaných výsledků se zdá, že oba sledované polymorfismy přímo ovlivňují potravní preference obézních jedinců, zvláště obsah karbohydrátů v potravě, což je zajímavé z hlediska dokumentovaného prodiabetogenního efektu těchto polymorfismů.