D 2008

Two common polymorphisms within the adiponectin gene are associated with food preferences in extremely obese Czech individuals

BIENERTOVÁ VAŠKŮ, Julie, Martin FOREJT, Josef TOMANDL, Petr BIENERT, Anna VAŠKŮ et. al.

Základní údaje

Originální název

Two common polymorphisms within the adiponectin gene are associated with food preferences in extremely obese Czech individuals

Název česky

Dva v populaci četné polymorfismy v genu pro adiponektin jsou asociovány s potravními preferencemi české extrémně obézní populace

Vydání

Karlovy Vary, 1st Central European Congress on Obesity, od s. 47-47, 1 s. 2008

Nakladatel

European Association for the Study of Obesity

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

Genetika a molekulární biologie

Stát vydavatele

Velká Británie a Severní Irsko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

ISBN

978-80-254-2733-0

Klíčová slova anglicky

adiponectin; polymorphism; extreme obesity; food preferences

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 3. 12. 2008 20:32, doc. RNDr. Josef Tomandl, Ph.D.

Anotace

V originále

Objective: Considering the pivotal role of adiponectin in white adipose tissue metabolism and signaling, we assessed whether the 45T/G and 94T/G polymorphisms within the adiponectin gene influence the food preferences along with basic anthropometric characteristics in the Czech extremely obese population. Conclusions: Both examined polymorphism were significantly associated with various parametres of food intake, above all the total and relative intake of carbohydrates, which could provide possible explanation for the documented prodiabetogenic effects of these polymorphisms. The obtained results well fit into a framework for food intake regulation in relation to adiponectin role and could provide possible targets for further nutrigenomical research and intervention focused on the food preferences.

Česky

Na základě získaných výsledků se zdá, že oba sledované polymorfismy přímo ovlivňují potravní preference obézních jedinců, zvláště obsah karbohydrátů v potravě, což je zajímavé z hlediska dokumentovaného prodiabetogenního efektu těchto polymorfismů.