KOBETIČOVÁ, Klára, Jitka BEZCHLEBOVÁ, Jan LÁNA, Ivana SOCHOVÁ a Jakub HOFMAN. Toxicity of four nitrogen-heterocyclic polyaromatic hydrocarbons (NPAHs) to soil organisms. Ecotoxicology and Environmental Safety. roč. 71, č. 3, s. 650-660, 10 s. ISSN 0147-6513. 2008.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Toxicity of four nitrogen-heterocyclic polyaromatic hydrocarbons (NPAHs) to soil organisms
Název česky Toxicita čtyř dusíkatých heterocyklických polykondenzovaných uhlovodíků pro půdní organismy
Autoři KOBETIČOVÁ, Klára (203 Česká republika), Jitka BEZCHLEBOVÁ (203 Česká republika), Jan LÁNA (203 Česká republika), Ivana SOCHOVÁ (203 Česká republika) a Jakub HOFMAN (203 Česká republika, garant).
Vydání Ecotoxicology and Environmental Safety, 2008, 0147-6513.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10511 Environmental sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 2.590
Kód RIV RIV/00216224:14310/08:00026539
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
UT WoS 000260275500007
Klíčová slova anglicky NPAHs ecotoxicity; Eisenia fetida; Enchytraeus crypticus; Folsomia candida; Risk assessment
Štítky Eisenia fetida, Enchytraeus crypticus, Folsomia candida, NPAHs ecotoxicity, risk assessment
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. RNDr. Luděk Bláha, Ph.D., učo 15473. Změněno: 25. 6. 2009 10:32.
Anotace
The aims of this study were: (i) to investigate the toxicity of N-heterocyclic polyaromatic hydrocarbons (NPAHs) quinoline, acridine, phenazine, and 1,10-phenanthroline to the soil invertebrates Eisenia fetida, Enchytraeus crypticus, Folsomia candida, and Caenorhabditis elegans, (ii) to compare the toxicity of four NPAHs and the species sensitivity, and (iii) to discuss possible risks of these compounds in soils. Different toxicities were found for the tested NPAHs which might be partially explained by their structure and properties. Effect concentrations expressed as soil pore-water concentrations were related to log Kow, which indicated narcosis as the most probable mode of toxic action. The species sensitivity decreased in the rank: springtails >enchytraeids=earthworms> nematodes. Predicted no-effect concentration (PNEC) values were calculated for all tested species giving values from 0.5 to 6.8 mg/kg. It is unlikely that there is a risk for soil organisms in natural soils where lower NPAHs concentrations are expected.
Anotace česky
Tato studie se zabývala: (1)výzkumem toxicity N-heterocyklických polykondenzovaných uhlovodíků (NPAHs) chinolinu, akridinu, fenazinu a 1,10-fenantrolinu pro půdní bezobratlí jako jsou E.fetida (žížala), Enchytraeus crypticus (roupice), Folsomia candida (chvostoskok) a Caenorhabditis elegans (hlístice), (2)porovnáním toxicity čtyř testovaných NPAHs a druhové citlivosti (3) diskuzí možných rizik vyplývajících z přítomnosti těchto látek v půdě pro půdní bezobratlé. Testované látky byly různě toxické, což může být vysvětleno jejich strukturou a vlastnostmi. Efektivní koncentrace přepočítaná na půdní porovou vodu souvisela s lipofilicitou, což indikuje narkotický efekt jako nejpravděpodobnější mechanismus účinku. Citlivost organismů k testovaným NPAHs se snižovala v tomto pořadí: chvostoskok > roupice = žížala > hlístice. PNEC byl vypočítán pro všechny organismy (v rozmezí od 0,5 do 6,8 mg/kg. Vzhledem k nižším koncentracím NPAHs v půdách než byly koncentrace použité ve zmíněných testech toxicity,je riziko vyplývající z přítomnosti NPAHs v půdě pro půdní organismy poměrně nepravděpodobné.
Návaznosti
MSM0021622412, záměrNázev: Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální, regionální a lokální úrovni (INCHEMBIOL) (Akronym: INCHEMBIOL)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální , regionální a lokální úrovni
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 23:02