ŘEHULKA, Evžen. Stories of Women Teachers: an attempt to Identify with the Profession. In Social and Health Aspects of Health Education. první. Brno: MSD, s. r. o., 2008, s. 51-64. Social and Health Aspects of Health Education. ISBN 978-80-7392-043-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Stories of Women Teachers: an attempt to Identify with the Profession
Název česky Příběhy učitelek: pokus o poznání profese
Autoři ŘEHULKA, Evžen.
Vydání první. Brno, Social and Health Aspects of Health Education, od s. 51-64, 14 s. Social and Health Aspects of Health Education, 2008.
Nakladatel MSD, s. r. o.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-7392-043-2
Klíčová slova anglicky teaching profession personal story
Štítky teaching profession personal story
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. PhDr. Evžen Řehulka, CSc., učo 1714. Změněno: 29. 3. 2010 17:53.
Anotace
The study brings information on teaching profession by means of profession stories of fifty women teachers. We assembled the individual stories in a structure by motivation, experience, everydayness, work, significance, sense and teaching fate, comprised in those personal stories. After qualitative analysis we can conclude that teaching is a deliberate choice of the profession; by women teachers it is considered mainly traditionally, with a relatively high moral credit and with differentiation between surplus of upbringing or educational work. By identifying with the teaching profession, the teachers can reach life satisfaction, but they are also confronted with specific loads and problems that can lead to deformations, which are not foreknown by them.
Anotace česky
Studie přináší poznatky o učitelském povolání prostřednictvím analýzy profesního příběhu padesáti učitelek. Jednotlivé výpovědi jsme strukturovali z hlediska motivace, prožitku, každodennosti, práce, významu, smyslu a osudu učitelství v osobním příběhu. Po kvalitativní analýze docházíme k závěrům, že učitelství je vědomou volbou povolání, je učitelkami chápáno hlavně tradičně, s relativně vysokým mravním kreditem a s diferencí mezi převahou výchovné či vzdělávací práce. Při identifikaci s učitelstvím dochází k životnímu naplnění, ale současně k setkání se specifickými zátěžemi a problémy, které mohou vést až deformacím, na které nebývají učitelky připraveny.
Návaznosti
IAA7025403, projekt VaVNázev: Paradigma zdraví a kvality života: aspekt metodologický, osobnostní a ontogenetický
MSM0021622421, záměrNázev: Škola a zdraví pro 21. století
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Škola a zdraví pro 21. století
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 16:35