WILDMANNOVÁ, Mirka. Možnosti sociálního systému při zabezpečování krizových situací. In Spolupráce veřejného a soukromého sektoru při řešení mimořádných událostí. Brno: ESF MU a MF ČR, 2008, s. 173-180. ISBN 978-80-210-4671-9.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Možnosti sociálního systému při zabezpečování krizových situací
Název anglicky Social System Options in Failsaving of Crisis Situations
Autoři WILDMANNOVÁ, Mirka (703 Slovensko, garant, domácí).
Vydání Brno, Spolupráce veřejného a soukromého sektoru při řešení mimořádných událostí, od s. 173-180, 8 s. 2008.
Nakladatel ESF MU a MF ČR
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14560/08:00049581
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-80-210-4671-9
Klíčová slova anglicky Social system - social services - socially excluded - social care - financing - effectiveness
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mirka Wildmannová, Ph.D., učo 199. Změněno: 5. 4. 2012 11:58.
Anotace
Sociální systém zabezpečuje občany preventivními nástroji (např. sociální a zdravotní pojištění) a nástroji ex-post, tedy řeší situace, která již nastala (např. narození dítěte). Jsou to nástroje, které jsou pevně zabudovány v systému a na kterém má nárok každý občan popř. rodina při splnění legislativně vymezených kritérií. V rámci sociálního zabezpečení je vymezen i systém sociální pomoci, který má v sobě zabudovány takové formy, které mohou reagovat na okamžité nestandardní sociální události, které mohou nastat vlivem nenadálých a nahodilých jevů (např. požár, povodeň, krach zaměstnavatele). V systému jsou zabudovány mechanismy, které umožňují municipalitám v určitých situacích (kdy je ohroženo sociálněekonomické postavení občanů, a to přechodného charakteru) poskytnout finanční nebo věcné plnění za účelem navrátit těmto lidem co nejrychleji sociální suverenitu. Je to projev ochranné funkce státu.
Anotace anglicky
The social system secures the citizens with precautionary measures (e.g. social and health insurance) as well as with instruments used ex-post, so that it gives solution to situations who have already taken place (e.g. childbirth ). These are the instruments that are implemented into the system in which can participate each citizen, eventually each family who satisfy the legislative criteria. The social security system includes also a system of social aid with a built-in forms which can immediately react on unusual social events, that can occur due to unexpected accidental phenomenons (e.g. fire, floods, employer bankruptcy). There are built-in mechanism, which enable the municipalities to offer financial or material feasance in certain situations (when the socio-economic status of citizens is temporarily endangered) in order to facilitate the return to social suverenity. This is a manifestation of protecting function of the state.
Návaznosti
GA402/05/0974, projekt VaVNázev: Podíl nestátních neziskových organizací na zabezpečování veřejných služeb
Investor: Grantová agentura ČR, Podíl nestátních neziskových organizací na zabezpečování veřejných služeb
VytisknoutZobrazeno: 20. 9. 2024 13:26