KNOPOVÁ, Blanka. Píseň - integrativní východisko hudebního vzdělávání. In Aktuální otázky současné hudebně výchovné teorie a praxe III. 1. vyd. PF UJEP v Ústí nad Labem: UJEP, 2008, s. 37-40. ISBN 978-80-7414-055-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Píseň - integrativní východisko hudebního vzdělávání
Název česky Píseň - integrativní východisko hudebního vzdělávání
Název anglicky The Song - An Integrative Base of Music Education
Autoři KNOPOVÁ, Blanka (203 Česká republika, garant).
Vydání 1. vyd. PF UJEP v Ústí nad Labem, Aktuální otázky současné hudebně výchovné teorie a praxe III, od s. 37-40, 4 s. 2008.
Nakladatel UJEP
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/08:00034136
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-7414-055-6
Klíčová slova česky lidová píseň;melodie;rytmus;hudebně vyjadřovací prostředky
Klíčová slova anglicky song;melody tune;rhythmical part;musical report
Štítky melody tune, musical report, rhythmical part, volk song
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: PhDr. Blanka Knopová, CSc., učo 1373. Změněno: 26. 1. 2010 09:39.
Anotace
Současná hudební pedagogika stále hledá optimální cestu, jak působit na dítě, aby porozumělo hudebnímu sdělení. Ke srozumitelnosti a schopnosti vnímat tóny, následně sledovat vedení melodické linky v propojení s rytmickou stránkou, napomáhá píseň. Plní nejenom funkci esteticko-poznávací a společenskou, ale má i hodnotu výchovnou. Obsahuje čitelné, pro děti srozumitelné, hudebně vyjadřovací prostředky, které si postupně osvojují a dále hledají a objevují v jiných písních a kompozičně náročnějších skladbách. V propojení s jinými druhy umění napomáhá k harmonickému rozvoji osobnosti. Obsahová náplň reaguje na sledovaný záměr - Aktuální otázky současné hudebně výchovné teorie a praxe III.
Anotace anglicky
Contemporary pedagogy seeks an optimal way how to influence a child so that it understands a musical report. A song helps to comprehension and an ability to perceive tones and then to follow a melody tune in connection with a rhythmical part. It has not only an esthetical, cognitive and social value but also a pedagogical value. It includes understandable musical means which children acquire and later search for and discover in other songs and different more demanding compositions. In connection with other kinds of arts, a song helps the harmonic development of a personality. Content addresses the reference project - Current Issues in contemporary music education theory and practice III.
VytisknoutZobrazeno: 23. 9. 2024 12:08