D 2008

Application of polyacrylamide GE and MS for antifungal proteins in the barley and malt caryopsis

HÉGROVÁ, Blanka, Marta FARKOVÁ, Simona MACUCHOVÁ, Josef HAVEL, Jan PREISLER et. al.

Základní údaje

Originální název

Application of polyacrylamide GE and MS for antifungal proteins in the barley and malt caryopsis

Název česky

Aplikace polyakryamidové gelové elektroforézy a hmotnostní spektrometrie pro antifungální proteiny v obilce ječmene a sladu

Autoři

HÉGROVÁ, Blanka (203 Česká republika), Marta FARKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Simona MACUCHOVÁ (203 Česká republika), Josef HAVEL (203 Česká republika, garant, domácí) a Jan PREISLER (203 Česká republika, domácí)

Vydání

Institute of Analytical Chemisty AS CR, CECE 2008, 5th international interdisciplinary meeting on bioanalysis, od s. 53-54, 2 s. 2008

Nakladatel

Institute of Analytical Chemisty AS CR

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

10406 Analytical chemistry

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

tištěná verze "print"

Kód RIV

RIV/00216224:14310/08:00025043

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

ISBN

978-80-254-3194-8

Klíčová slova anglicky

antifungal proteins - barley - malt - PAGE - MS - chemometric evaluation

Příznaky

Mezinárodní význam
Změněno: 9. 4. 2013 13:03, prof. Mgr. Jan Preisler, Ph.D.

Anotace

V originále

Plants are exposed to a large array of phytopathogenic organisms and the survival in these conditions demands quick defense responses which include the synthesis of defense antifungal proteins - hordothionins (HTs) - associated with deggre of beer gushing. RIBM data and data observed from GE and MS were chemometric evaluated by program Statistica, V8.0. The presence of HT observed in the barley and malt caryopsis does not correlate with gushing observed in malt caryopsis (|R| belons to interval 0.07, 0.34).

Česky

Rostliny jsou vystaveny široké řadě fytopatogenních organismů a jejich přežití za těchto podmínek vyžaduje rychlou obrannou odpověď, která zahrnuje syntézu obranných antifungálních proteinů - hordothioniny (HTS) - spojovány se stupněm přepěnění v pivu. Data získaná z VÚPS společně s daty z GE a MS byly chemometricky vyhodnoceny programem Statistika, V8.0. Přítomnost HT pozorována v obilce ječmene a sladu nekoreluje s gushingem sladu (|R| leží v intervalu 0.07, 0.34).

Návaznosti

GA525/06/0663, projekt VaV
Název: Sledování chemických změn obilky ječmene po napadení patogeny pro kontrolu a zvýšení kvality ječmene a následných potravinářských produktů
Investor: Grantová agentura ČR, Sledování chemických změn obilky ječmene po napadení patogeny pro kontrolu a zvýšení kvality ječmene a následných potravinářských produktů