NECIDOVÁ, Lenka, Bohdana JANŠTOVÁ, Sylva KARPÍŠKOVÁ, Šárka CUPÁKOVÁ, Marta DUŠKOVÁ a Renata KARPÍŠKOVÁ. Posouzení tvorby biofilmů u bakterií Enterococcus spp. fenotypovými metodami. In XXXVIII. Lenfeldovy a Höklovy dny. Brno: neuveden, 2008, s. 155-158.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Posouzení tvorby biofilmů u bakterií Enterococcus spp. fenotypovými metodami
Název anglicky Evaluation of biofilm production capability in enterococci using the phenotypic methods
Autoři NECIDOVÁ, Lenka (203 Česká republika, garant), Bohdana JANŠTOVÁ (203 Česká republika), Sylva KARPÍŠKOVÁ (203 Česká republika), Šárka CUPÁKOVÁ (203 Česká republika), Marta DUŠKOVÁ (203 Česká republika) a Renata KARPÍŠKOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Brno, XXXVIII. Lenfeldovy a Höklovy dny, od s. 155-158, 4 s. 2008.
Nakladatel neuveden
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 21101 Food and beverages
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/08:00026963
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky biofilm; Enterococcus; milk
Štítky biofilm, Enterococcus, milk
Změnil Změnila: Ing. Sylva Koudelková, Ph.D., učo 104141. Změněno: 19. 6. 2009 09:00.
Anotace
The goal of this study was to assess the capabilities of the Enterococcus spp. microorganisms to form a biofilm. The tested isolates of Enterococcus spp. werw acquired from a primary milk production and milk processing plant and from final products. Phenotyping using test tubes was used to determine the values. The capability of forming biofilms was detected in 28 % of Enterococcus spp. strains. There was a higher number of biofilm forming strains of the Enterococcus faecium (33 %) than Enterococcus faecalis (28 %). In isolates in bulk tank samples acquired from farms, higher numbers of biofilm forming strains was found than in isolates acquired from a dairy. In final products (cheese and curd cheese), no isolate has been seen to be able to form biofilms.
Anotace anglicky
The goal of this study was to assess the capabilities of the Enterococcus spp. microorganisms to form a biofilm. The tested isolates of Enterococcus spp. werw acquired from a primary milk production and milk processing plant and from final products. Phenotyping using test tubes was used to determine the values. The capability of forming biofilms was detected in 28 % of Enterococcus spp. strains. There was a higher number of biofilm forming strains of the Enterococcus faecium (33 %) than Enterococcus faecalis (28 %). In isolates in bulk tank samples acquired from farms, higher numbers of biofilm forming strains was found than in isolates acquired from a dairy. In final products (cheese and curd cheese), no isolate has been seen to be able to form biofilms.
Návaznosti
MSM6215712402, záměrNázev: Veterinární aspekty bezpečnosti a kvality potravin
QF4048, projekt VaVNázev: Biofilmy na technologických zařízeních jako zdroj kontaminace surovin a potravin živočišného původu zdravotně významnými mikroorganismy
VytisknoutZobrazeno: 5. 5. 2024 16:50