SVOBODA, Jiří. K analýze velkých loveckých sídlišť: Prostorová struktura a chronologie lokality Dolní Věstonice II-IIa. Památky archeologické 92. ČR: ARU Praha, 2001, roč. 2001, č. 92, s. 74-164. ISSN 0031-0506.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název K analýze velkých loveckých sídlišť: Prostorová struktura a chronologie lokality Dolní Věstonice II-IIa.
Název anglicky Analysis of the large hunter's settlement. Spatial structure and chronology of the site.
Autoři SVOBODA, Jiří.
Vydání Památky archeologické 92, ČR, ARU Praha, 2001, 0031-0506.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky Gravettian; settlements; Dolní Věstonice
Štítky Dolní Věstonice, Gravettian, settlements
Změnil Změnil: prof. PhDr. Jiří Svoboda, DrSc., učo 36778. Změněno: 16. 12. 2008 10:27.
Anotace
Ve srovnání s velkými ale prostorově omezenými sídlišti typu Pavlov I, kde v krátkém časovém intervalu (27-25 ky) došlo k intenzívní akumulaci pozůstatků různých aktivit, reprezentuje lokalita Dolní Věstonice II odlišný případ. Do skupiny velkých loveckých sídlišť se řadí spíše rozlohou než komplexností archeologického záznamu. Hustota artefaktů (a retušovaných artefaktů) je nižší ve srovnání s Pavlovem I, ozdobné předměty jsou vzácné a reprezentativní umění chybí. Lokalita je vhodná pro studium prostorové struktury osídlení, chronologie a zvláštních aktivit (včetně pohřebních aktivit).
Anotace anglicky
Compared to a central and spatially restricted site like Pavlov I, providing dense archaeological accumulations, and resulting from a variety of activities within a relatively short time-span of 27-25 ky, the site of Dolní Věstonice II is more specific. It ranges within the group of large hunter's settlements due to its size rather than to the complexity of the archaeological record. The artifact density (and retouched artifact density) is generally lower, compared to Pavlov I, the decorative objects are rare, and representative art is absent. Therefore, the site is promissing for studies of spatial structure, chronology, and specific activities (including funeral activities).
VytisknoutZobrazeno: 22. 5. 2024 03:50