BUREŠ, Petr, Jiří DANIHELKA, Martina HUSÁKOVÁ a Petr PAŘIL. Psárky Alopecurus aequalis a A. geniculatus v České republice: jejich určování a rozšíření. Muzeum a současnost, ser. natur. Roztoky u Prahy: Středočeské muzeum, 2008, roč. 23, č. 1, s. 3-61. ISSN 0862-2035.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Psárky Alopecurus aequalis a A. geniculatus v České republice: jejich určování a rozšíření
Název česky Psárky Alopecurus aequalis a A. geniculatus v České republice: jejich určování a rozšíření
Název anglicky Alopecurus aequalis and A. geniculatus in the Czech Republic: their identification and distribution
Autoři BUREŠ, Petr (203 Česká republika, garant), Jiří DANIHELKA (203 Česká republika), Martina HUSÁKOVÁ (203 Česká republika) a Petr PAŘIL (203 Česká republika).
Vydání Muzeum a současnost, ser. natur. Roztoky u Prahy, Středočeské muzeum, 2008, 0862-2035.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/08:00024354
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky Poaceae; taxonomy; phytogeography; Central Europe
Štítky Central Europe, phytogeography, Poaceae, taxonomy
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. RNDr. Petr Bureš, Ph.D., učo 2635. Změněno: 5. 1. 2009 09:25.
Anotace
Rod Alopecurus je v české flóře zastoupen třemi domácími druhy, a to A. aequalis, A. geniculatus a A. pratensis, křížencem druhů A. aequalis a A. geniculatus, jakož i adventivním druhem A. myosuroides. Lze je rozlišit za použití kvalitativních a kvantitativních znaků, a to podle délky klásku, prašníku a osiny, jakož i podle tloušťky květenství a barvy prašníků. Revidovali jsme 1661 herbářových dokladů A. aequalis a 811 dokladů A. geniculatus ze 30 českých herbářů. Mapy rozšíření založené na těchto datech, terénních nálezech publikovaných v literatuře a údajích ve fytocenologických snímcích z České národní fytocenologické databáze ukázaly, že oba druhy mají v Česku podobné rozšíření, ale A. geniculatus je mnohem vzácnější než A. aequalis. Alopecurus geniculatus je vzácnější ve vyšších polohách, pravděpodobně v důsledku menší odolnosti vůči mrazům. Časové rozložení počtu herbářových dokladů podle jednotlivých desetiletí ukázalo, A. aequalis se šíří, zatímco A. geniculatus asi ustupuje.
Anotace anglicky
The genus Alopecurus is represented in the Czech flora by 3 native species, i.e. A. aequalis, A. geniculatus, and A. pratensis, the hybrid of the latter two, and by the adventive A. myosuroides. They can be distinguished by a combination of qualitative and quantitative characters, including spikelet, anther and awn length, as well as inflorescence width and anther colour. We revised and recorded 1661 herbarium specimens of A. aequalis and 811 specimens of A. geniculatus from 30 Czech herbaria. Distribution maps based on these data, field records and records from the Czech National Phytosociological Database have shown that both species have a similar distribution pattern in Czechia, but A. geniculatus is much less frequent than A. aequalis. Alopecurus geniculatus is rarer in higher altitudes than A. aequalis, probably because it is less tolerant to frost. The temporal distribution of herbarium specimens has shown that A. aequalis is probably spreading while A. geniculatus is declining.
Návaznosti
AV0Z60050516, záměrNázev: Struktura, funkce a evoluce biodiversity fotoautotrofních organismů a hub: původ a příčiny jejich proměnlivosti, dynamika populací, společenstev a ekosystémů; využití vybraných výsledků k rozvoji Průhonického parku
GA206/07/0706, projekt VaVNázev: Květena České republiky - dokončení
LC06073, projekt VaVNázev: Centrum pro výzkum biodiverzity
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum pro výzkum biodiverzity
MSM0021622416, záměrNázev: Diverzita biotických společenstev a populací: kauzální analýza variability v prostoru a čase
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Diverzita biotických společenstev: kauzální analýza variability v prostoru a čase
VytisknoutZobrazeno: 22. 5. 2024 07:27