KAMINSKÁ, L., J.K. KOZLOWSKI a Jiří SVOBODA. Ukončenie revízného výskumu v jaskyni Dzeravá skala. Archeologické výskumy a nálezy na Slovensku v roku 2003. In Archeologické výskumy a nálezy na Slovensku. 1. vyd. Nitra: Archeologický ústav SAV Nitra, 2004, s. 97.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Ukončenie revízného výskumu v jaskyni Dzeravá skala. Archeologické výskumy a nálezy na Slovensku v roku 2003.
Název anglicky Termination of revision excavation in the Dzeravá skala cave.
Autoři KAMINSKÁ, L., J.K. KOZLOWSKI a Jiří SVOBODA.
Vydání 1. vyd. Nitra, Archeologické výskumy a nálezy na Slovensku, s. 97-97, 2004.
Nakladatel Archeologický ústav SAV Nitra
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky Upper Paleolithic; Upper Pleistocene; fauna; industry; West Slovakia
Štítky Fauna, industry, Upper Paleolithic, Upper Pleistocene, West Slovakia
Změnil Změnil: prof. PhDr. Jiří Svoboda, DrSc., učo 36778. Změněno: 22. 11. 2018 10:44.
Anotace česky
Nový výzkum jeskyně Dzeravá skala otevřel celkový stratigrafický profil, komponovaný sedimenty vzniklými na místě, spraší akumulovanou zevně a hlínami, půdními sedimenty a sutí přemístěnou zřejmě z komínů. Z hlediska paleobotaniky a paleontologie tento sled dokládá klimatický záznam od holocénu přes poslední glaciální maximum k teplejším oscilacím interpleniglaciálu a zřejmě i hlouběji do minulosti. Důležité jsou dva aspekty: téměř trvalá přítomnost jeskynních medvědů v pleistocenních vrstvách a opakované lidské návštěvy. Archeologický záznam zahrnuje neolit, pravděpodobně pozdní paleolit, gravettien (25-31,7 tis. let) a počátek mladého paleolitu až konec středního paleolitu (34-50 tis. let). Izolovaný lidský zub (pravý spodní M2), který byl nalezen Hillebrandem v roce 1913, lze korelovat s počátkem mladého paleolitu.
Anotace anglicky
The new excavations at the Dzeravá skala cave opened a complex stratigraphic section, showing combination of in situ developed sediments, in-blown loess, and clays, paleosols and clasts removed from elswhere, most probably from the above cave chimneys. In terms of paleobotany and paleontology, this sequence illustrates the climatic record from the Holocene over the Last Glacial Maximum to the more temperate oscillations of the Interpleniglacial, and, possibly, even before that. Two aspects are of importance: the almost constant presence of cave bears throughout the Pleistocene layers, and the repeated human visits. The archaeological record comprises the Neolithic, probably Late Paleolithic, Gravettian (25 – 31,7 ka BP), and the Early Upper Paleolithic (34 – 37 ka BP). The isolated human molar (right lower M2), found by Hillebrand in 1913, may be correlated with the EUP layers.
VytisknoutZobrazeno: 5. 5. 2024 03:25