KOVÁŘOVÁ, Lucie, Ivana BUREŠOVÁ, Renata SUSKÁ, Luděk POUR, Lenka ZAHRADOVÁ, Miroslav PENKA a Roman HÁJEK. Flowcytometrická detekce minimální reziduální nemoci u transplantovaných pacientů s mnohočetným myelomem. In XV. Česko-slovenský hematologický a transfúziologický sjezd. 2008. ISSN 1213-5763.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Flowcytometrická detekce minimální reziduální nemoci u transplantovaných pacientů s mnohočetným myelomem
Autoři KOVÁŘOVÁ, Lucie, Ivana BUREŠOVÁ, Renata SUSKÁ, Luděk POUR, Lenka ZAHRADOVÁ, Miroslav PENKA a Roman HÁJEK.
Vydání XV. Česko-slovenský hematologický a transfúziologický sjezd, 2008.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN ISSN 1213-5763
Klíčová slova anglicky multiple myeloma; minimal residual disease; plasma cells; flow cytometry
Štítky flow cytometry, minimal residual disease, multiple myeloma, plasma cells
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: Mgr. Lucie Říhová, Ph.D., učo 20214. Změněno: 18. 6. 2009 16:49.
Anotace
Mnohočetný myelom (MM) patří mezi krevní nádorová onemocnění. Přes zásadní úspěchy v léčbě, dosažené v posledních 10 letech, stále většina pacientů relabuje v důsledku existence minimální reziduální nemoci (MRN). Naším cílem bylo monitorování množství a klonality plazmatických buněk u osob s MM po provedené autologní transplantaci pomocí vícebarevné průtokové cytometrie a zejména ověření senzitivity zvoleného přístupu. Pomocí znaků CD38 a CD138 byly flowcytometricky identifikovány plazmocyty (PC), na kterých byla dále studována exprese znaků CD19 a CD56 pro odlišení polyklonálních CD19+ PC (N-PC) od klonálních CD56+ PC (A-PC). Je zřejmě, že zastoupení N-PC a A-PC má výpovědní hodnotu, nicméně zatím se jedná o předběžné výsledky. Flowcytometrická analýza fenotypového profilu plazmocytů kostní dřeně se jeví jako rychlá a dostatečně senzitivní metoda, která může být využita ke studiu minimální reziduální choroby u MM. Náběr dostatečného množství pacientů a porovnání flowcytometrických dat s dalšími parametry jsou nezbytným předpokladem pro ověření výpovědní hodnoty tohoto přístupu.
Návaznosti
LC06027, projekt VaVNázev: Univerzitní výzkumné centrum - Česká myelomová skupina (Akronym: LC MGUS)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Univerzitní výzkumné centrum - Česká myelomová skupina (URC - CMG)
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 03:06