KNOZ, Jan a Andrea TÓTHOVÁ. Muchničkovití (Diptera: Simuliidae) Jizerských hor a Frýdlantska. In Sborník Severočeského Muzea – Přírodní Vědy, Liberec. Liberec: Severočeské Muzeum, 2008, s. 24-31. 28. ISBN 978-80-903595-9-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Muchničkovití (Diptera: Simuliidae) Jizerských hor a Frýdlantska
Název česky Muchničkovití (Diptera: Simuliidae) Jizerských hor a Frýdlantska
Název anglicky Simuliidae (Diptera) of the Jizerské hory Mts and Frýdlant District
Autoři KNOZ, Jan (203 Česká republika) a Andrea TÓTHOVÁ (703 Slovensko, garant).
Vydání Liberec, Sborník Severočeského Muzea – Přírodní Vědy, Liberec, od s. 24-31, 8 s. 28, 2008.
Nakladatel Severočeské Muzeum
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/08:00034464
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-903595-9-8
Klíčová slova anglicky Diptera Simuliidae Jizerské hory Mts Frýdlant district new records distribution
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: RNDr. Andrea Špalek Tóthová, Ph.D., učo 75909. Změněno: 7. 1. 2009 13:15.
Anotace
Předložená práce shrnuje výsledky determinace druhů čeledi Simuliidae vybraných ze vzorků hmyzu sbíraných J. Preislerem a P. Voničkou v Jizerských horách a na Frýdlantsku v letech 2003 az 2007. Materiál této čeledi pochází ze 30 lokalit daného území a podle dat sběrů a způsobů odchytů je rozdělen do 63 vzorků. Zahrnuje celkem 258 jedinců, z toho 15 samců a 243 samic. Určeno bylo 15 druhů, jejichž jmenný přehled, počty jednotlivých pohlaví, data sběrů a způsoby odchytu jsou uvedeny ve výše uvedeném seznamu. Z metod odchytu se nejlépe osvědčilo smýkání entomologickou sítí. Tři ze zjištěných druhů (Simulium (Eusimulium) aureum, S. (Simulium) reptans a S. (S.) tuberosum) jsou holarktické, rozšířené zejména na severu a v horských oblastech Eurasie a Ameriky. Zbývajících 12 druhů je palearktických s těžištěm rozšíření v Evropě. Některé z nich byly zjištěny také v Asii (Prosimulium tomosvaryi, Simulium (Nevermannia) angustitarse, S. (Simulium) noelleri, S. (S.) ornatum). Kromě Simulium (Nevermannia) costatum jsou samice všech druhů hematofágní, což je patrně příčinou toho, že ve vzorcích byly zachyceny převážně samice, které při lovu síťkou vyletují z úkrytů, aby napadly sběratele. Ze zjištěných druhů ve střední Evropě nejčastěji napadají člověka Prosimulium hirtipes, Simulium (Simulium) vernum, S. (S.) ornatum , S. (S.) reptans a S. (Wilhelmia) equinum. Většina ze zjištěných druhů patří z hypsometrického hlediska na území ČR k druhům pahorkatin a podhorských oblastí. K horským druhům náleží ve střední Evropě jen Prosimulium rufipes, Simulium (Eusimulium) aureum a Simulium (Simulium) tuberosum. K druhům vyskytujícím se převážně v nížinách a v rybničních oblastech (i ve vyšších polohách na náhorních plošinách) náleží zejména Simulium (Simulium) noelleri a S. (Wilhelmia) equinum. Při srovnání Frýdlantska s Jizerskými horami je patrné, že na Frýdlantsku převažují na počet jedinců druhy nížin a pahorkatin, v Jizerských horách druhy horské a podhorské. Tak např. druh Simulium (Wilhelmia) equinum byl na Frýdlantsku zachycen na pěti lokalitách v počtu 7 jedinců, kdežto v Jizerských horách pouze na jediné lokalitě a jen jeden exemplář. Druh Prosimulium rufipes byl zjištěn v Jizerských horách na čtyřech lokalitách v celkovém počtu šesti jedinců, kdežto na Frýdlantsku nebyl zachycen na žádné lokalitě. Vzhledem k tomu, že byly v rámci tohoto výzkumu odchytávány prakticky jen samice a minimální počet samců, lze předpokládat, že při odběru vzorků vývojových stádií a odchovu dospělců z kukel by byl zjištěný počet druhů pro zkoumané území podstatně vyšší.
Anotace anglicky
Records of the family Simuliidae made at 30 localities in the Jizerské hory Mts and Frýdlant region in 2003 2007 are summarized. Altogether 15 species were found in the study area. All these species are newly recorded in the region. This number makes up 39.4% of the species living in the Czech Republic (43 spp.) and 44.1% (of 34 spp.) known to occur in Bohemia. From the zoogeographical point of view, Palaearctic species distinctly prevail (12 spp. = 80%), 3 species (20%) show a Holarctic distribution (Simulium (Eusimulium) aureum, S. (Simulium) reptans, S. (S.) tuberosum). Four of the Palaearctic species have been found both in Europe and Asia (Prosimulium tomosvaryi, Simulium (Nevermannia) angustitarse, S. (Simulium) ornatum, S. (S.) reptans) and eight in Europe only (Prosimulium hirtipes, P. rufipes, Simulium (Nevermannia) costatum, S. (Simulium) argyreatum, S. (S.) monticola, S. (S.) noelleri, S. (S.) variegatum, S. (Wilhelmia) equinum). In total 258 specimens collected in the study area were determined, including 15 males and 243 females. Females of 14 species are known to suck blood on avian and mammalian hosts. From the hypsometrical point of view, 3 species are montane (Prosimulium rufipes, Simulium (Eusimulium) aureum , S. (Simulium) tuberosum),10 species are predominantly submontane and 2 species are found in lowlands (S. (Wilhelmia) equinum, S. (S.) noelleri).
Návaznosti
MSM0021622416, záměrNázev: Diverzita biotických společenstev a populací: kauzální analýza variability v prostoru a čase
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Diverzita biotických společenstev: kauzální analýza variability v prostoru a čase
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 21:38