PETROVÁ, Jana a Halina MATĚJOVÁ. Alternativní způsoby stravování vysokoškolských studentů v Brně. Výživa a potraviny. Praha: Společnost pro výživu, 2009, roč. 64, č. 1, s. 24-27. ISSN 1211-846X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Alternativní způsoby stravování vysokoškolských studentů v Brně
Název anglicky Consumption of special diets among university students in Brno
Autoři PETROVÁ, Jana (203 Česká republika) a Halina MATĚJOVÁ (203 Česká republika, garant).
Vydání Výživa a potraviny, Praha, Společnost pro výživu, 2009, 1211-846X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30304 Public and environmental health
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/09:00034729
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky nutrition;vegetarian;vegan;macrobiotic;diet;university student
Štítky diet, macrobiotic, nutrition, university student, vegan, vegetarian
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: MVDr. Halina Matějová, učo 2724. Změněno: 22. 6. 2009 15:15.
Anotace
Ve světě se vyskytuje mnoho různých alternativních způsobů stravování, z nichž většina je zaměřena na restrikci určitých potravinových skupin, nejčastěji potravin živočišného původů. Vzhledem ke zvyšujícímu se zájmu o alternativní způsoby stravování, zejména u mladé generace, bylo cílem práce zjistit výskyt těchto způsobů stravování u studentů VŠ v Brně.Dále byly porovnány stravovací zvyklosti, zjišťovány důvody a postoje studentů k alternativním způsobům stravování. Nejčastěji bylo zastoupeno vegetariánství (3,5 %) z 516 oslovených studentů brněnských vysokých škol. Důvody , které vedly respondenty ke změně způsobů stravování bylo zdravotní hledisko, soucit se zvířaty a chuťová averze.
Anotace anglicky
The aim of the study was to find out the occurrence of alternative nutrition among university students in Brno by the questionnaires. In this study are mentioned students motives and atttitudes to alternative nutrition. An important part of this study was comparing eating habits of the alternative consumed students and the students who consumed conventional mixed meals. These results showed, that the occurrence of alternative nutrition among university students in Brno was 16,1 % and the most frequently represented alternative nutrition trend was vegetarianism (3,5 %).
VytisknoutZobrazeno: 22. 5. 2024 02:15