JAKUBÍČEK, Robert. Actio exercitoria et institoria aneb přímé zastoupení v římském obchodním právu. In SEHNÁLEK, David. Europenization of the national law, the Lisbon Treaty and some other legal issues. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2008, s. 1055 - 1065. ISBN 978-80-210-4630-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Actio exercitoria et institoria aneb přímé zastoupení v římském obchodním právu
Název česky Actio exercitoria et institoria aneb přímé zastoupení v římském obchodním právu
Název anglicky Actio exercitoria et institoria or direct representation in Roman commercial law
Autoři JAKUBÍČEK, Robert (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, Europenization of the national law, the Lisbon Treaty and some other legal issues, od s. 1055 - 1065, 11 s. 2008.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14220/08:00058805
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-210-4630-6
Klíčová slova česky exercitorní žaloba; institorní žaloba; adjektické žaloby; přímé zastoupení; odpovědnost in solidum
Klíčová slova anglicky actio exercitoria; actio institoria; adjective actions; praepositio; direct representation; liability in solidum
Štítky actio exercitoria, actio institoria, adjective actions, direct representation, liability in solidum, praepositio
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. et Mgr. Robert Jakubíček, učo 16946. Změněno: 19. 3. 2013 13:36.
Anotace
Příspěvek se věnuje actiones exercitoria et institoria, které patří do skupiny tzv. adjektických žalob (actiones adiecticiae qualitatis), a které byly do římského právního řadu implementovány ediktální činností prétora ca. v 2 stol. před Kristem. Tato intervence prétora právně reglementovala obchodní závazkové vztahy, které z pověření (praepositio) nositele moci (dominus, paterfamilias) uzavíraly jeho jménem a na jeho účet osoby alieno iuri subiectae. Dominus pak za takovéto závazky odpovídal in solidum. Příspěvek se věnuje actiones exercitoria et institoria, které patří do skupiny tzv. adjektických žalob (actiones adiecticiae qualitatis), a které byly do římského právního řadu implementovány ediktální činností prétora ca. v 2 stol. před Kristem. Tato intervence prétora právně reglementovala obchodní závazkové vztahy, které z pověření (praepositio) nositele moci (dominus, paterfamilias) uzavíraly jeho jménem a na jeho účet osoby alieno iuri subiectae. Dominus pak za takovéto závazky odpovídal in solidum. Příspěvek se věnuje actiones exercitoria et institoria, které patří do skupiny tzv. adjektických žalob (actiones adiecticiae qualitatis), a které byly do římského právního řadu implementovány ediktální činností prétora ca. v 2 stol. před Kristem. Tato intervence prétora právně reglementovala obchodní závazkové vztahy, které z pověření (praepositio) nositele moci (dominus, paterfamilias) uzavíraly jeho jménem a na jeho účet osoby alieno iuri subiectae. Dominus pak za takovéto závazky odpovídal in solidum.
Anotace anglicky
The article deals with actiones exercitoria et institoria, which belongs to the group of so called adjective actions (actiones adiecticiae qualitatis) and which were implemented in the Roman legal order by edictal activity of a praetor during the2nd century B. C. Such a praetors intervention reglemented commercial contractual relationships, which were concluded by persons alieno iuri subiectae on the authority of (praepositio) a potentate (dominus, paterfamilias) in his name and on his account. Consequently, dominus was liable for such obligations in solidum.
VytisknoutZobrazeno: 27. 7. 2024 14:05