2004
Study of antimutagenic activity of some sorts of tea
PTÁČEK, Petr, Andrea MIKULCOVÁ, Ivana MÁROVÁ, Jitka KUBEŠOVÁ, Miloslav PEKAŘ et. al.Základní údaje
Originální název
Study of antimutagenic activity of some sorts of tea
Název česky
Studium antimutagenní aktivity vybraných druhů čaje
Autoři
PTÁČEK, Petr (203 Česká republika), Andrea MIKULCOVÁ (203 Česká republika), Ivana MÁROVÁ (203 Česká republika, garant), Jitka KUBEŠOVÁ (203 Česká republika) a Miloslav PEKAŘ (203 Česká republika)
Vydání
Warsaw (Poland), European Journal of Biochemistry (The FEBS Journal), od s. 231-232, 2 s. 2004
Nakladatel
The FEBS Journal
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Stať ve sborníku
Obor
10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele
Polsko
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV
RIV/00216224:14310/04:00034831
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
ISSN
Klíčová slova česky
Antimutagenní aktivita; Antioxidační kapacita; Zelený čaj
Klíčová slova anglicky
Antimutagenic activity; Antioxidant capacity; Green tea
Změněno: 3. 6. 2009 12:48, Mgr. Petr Ptáček, Ph.D.
V originále
Tea extracts (extracted by hot water, 10 to 30 g of dry tea/ 100 ml) were allowed to be positive antimutagens based on their ability to inhibit the mutagenic effect of standard mutagen 4nitroquinoline 1oxid. All tested extracts exhibited high antioxidant capacity and high positive antimutagenicity. Treatment of D7 cells by tea extracts led to 40 to 60 per cent on average of inhibition of trp convertants frequence and to 40 to 50 per cent of inhibition of ilv revertants frequence.
Česky
Čajové extrakty (extrahováno 10 až 30 g čaje ve 100 ml horké vody) působily jako pozitivní antimutageny, což se projevilo schopností inhibovat mutagenní účinek standardního mutagenu 4chinolin1oxidu. Všechny testované extrakty vykazovalyzároveň vysoké hodnoty antioxidační kapacity. Antimutagenní účinek testovaný na Saccharomyces cerevisiae D7 vykazoval 40 až 60% inhibici tryptofanových convertantů a 40 až 50% inhibici isoleucinových revertantů.