RABUŠICOVÁ, Milada a Ladislav RABUŠIC. Dospělí v neformálním vzdělávání. In RABUŠICOVÁ, Milada a Ladislav RABUŠIC. Učíme se po celý život? O vzdělávání dospělých v České republice. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita. s. 61-75. Studie. ISBN 978-80-210-4779-2. 2008.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Dospělí v neformálním vzdělávání
Název anglicky Adults in non-formal education
Autoři RABUŠICOVÁ, Milada (203 Česká republika, garant) a Ladislav RABUŠIC (203 Česká republika).
Vydání 1. vyd. Brno, Učíme se po celý život? O vzdělávání dospělých v České republice, od s. 61-75, 15 s. Studie, 2008.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/08:00025449
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 978-80-210-4779-2
Klíčová slova anglicky non-formal education; lifelong learning; Ad hoc module;
Štítky Ad hoc module, lifelong learning, non-formal education
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. PhDr. Ladislav Rabušic, CSc., učo 832. Změněno: 26. 3. 2010 13:44.
Anotace
V této kapitole poukazujeme na hlavní charakteristiky neformálního vzdělávání dospělých v ČR, jak jsme je zaznamenali prostřednictvím našeho reprezentativního výzkumu v roce 2005. Zjištěná skutečnost, že přibližně jedna třetina české dospělé populace se účastnila v průběhu jednoho roku minimálně jednoho (ale někteří i více) kurzu neformálního vzdělávání, považujeme - i v konfrontaci se zahraničními výsledky - za relativně dobrý výsledek. Přibližně stejný podíl českých dospělých také plánovalo navštěvovat nějaký kurz v nejbližší budoucnosti. Není překvapením, že ti, kdo na tomto typu vzdělávání participují, jsou především mladší a vzdělanější obyvatelé České republiky. Rovněž není překvapivým zjištěním, že největší podíl navštěvovaných kurzů tvoří takové, které se přímo týkají zaměstnání jedince, dále pak to jsou kurzy počítačové (které mohou mít rovněž, byť zprostředkovaně, vazbu na zaměstnání) a kurzy jazykové. Ostatní možné oblasti vzdělávání, to je vzdělávání týkající se volnočasových aktivit, rodiny, veřejného života apod.), jsou z hlediska frekvence návštěvnosti výrazně podreprezentovány. V tomto ohledu jsme předpokládali přece jen výsledky příznivější.
Anotace anglicky
We show in this chapter main features of informal education of Czech adults as they were recorded in our representative survey in 2005. We regard main findings, i. e. about one third of Czech adults participated during a year in one or more courses of informal education, as relatively positive result - also in the context of international comparison. About the same share of adults planned to attend a course of informal education in near future. Those who participated and/or who planned to participate were mainly younger and more educated adults. Very important factor having impact on planned participation was past participation - those who did participate in the past planned to participate more often than those who did not have such participation experience. Main courses attended were PC and language ones.
Návaznosti
1J017/04-DP2, projekt VaVNázev: Vzdělávání dospělých v různých fázích životního cyklu: priority, příležitosti a možnosti rozvoje
Investor: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, Vzdělávání dospělých v různých fázích životních cyklu: priority, příležitosti a možnosti rozvoje
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 10:57