GERGURI, Shkodran, Václav MATYÁŠ, Zdeněk ŘÍHA a Luděk SMOLÍK. Generating Random Sequences from Fingerprints. Online. In 2008 Workshop on Mathematical and Engineering Methods in Computer Science. Brno: Ing. Zdeněk Novotný, CSc., 2008. 9 s. ISBN 978-80-7355-082-0. [citováno 2024-04-24]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Generating Random Sequences from Fingerprints
Název česky Generování náhodných sekvencí z biometrik
Autoři GERGURI, Shkodran (203 Česká republika), Václav MATYÁŠ (203 Česká republika, garant), Zdeněk ŘÍHA (203 Česká republika) a Luděk SMOLÍK (276 Německo)
Vydání Brno, 2008 Workshop on Mathematical and Engineering Methods in Computer Science, 9 s. 2008.
Nakladatel Ing. Zdeněk Novotný, CSc.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10201 Computer sciences, information science, bioinformatics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14330/08:00025238
Organizační jednotka Fakulta informatiky
ISBN 978-80-7355-082-0
Klíčová slova anglicky biometriky; náhodné sekvence
Štítky biometriky, náhodné sekvence
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. RNDr. Václav Matyáš, M.Sc., Ph.D., učo 344. Změněno: 23. 6. 2009 19:52.
Anotace
Biometrics are traditionally employed in user authentication and authorization mechanisms. The vast majority of research effort focuses on applications of biometrics in authentication, aiming to replace passwords as the access control mechanism for cryptographic keys in one way or another. However, the inherent variability in biometrics presents a readily available source of randomness, which, in theory, can be exploited for random number generation. The aim of this paper is to present an overview of the field, propose a new method for random sequence generation using fingerprints, and estimate the entropy of fingerprint shift and rotation, which are seen as key factors contributing to the security of the produced keys.
Anotace česky
V publikaci se soustředíme na problematiku generování náhodných dat z biometrik, konkrétně otisků prstů. Je zde představena metoda generování náhodných dat z otisků prstů a je provedena analýza některých zdrojů náhodnosti. V první části je prezentován přehled aktuálních kryptografických metod využívajících biometriky, které se však v převážné většině soustředí na problematiku řízení přístupu ke klíčovému materiálu. Dále je provedeno porovnání existující metody generování náhodných dat z biometrik s navrhovanou metodou. Následně jsou identifikovány faktory příspívající k bezpečnosti navrhnuté metody a náhodnosti generovaných dat. Vzhledem ke konstrukci navrhované metody je rozdílná poloha prstu na snímači shledána jako jeden z hlavních zdrojů náhodnosti dat, a její efekt je dále prozkoumán v podobě analýzy entropie posunu a rotace otisků prstů. V publikaci je uveden popis metod analýzy entropie i samotné výsledky.
Návaznosti
GA102/06/0711, projekt VaVNázev: Kryptografické generátory náhodných a pseudonáhodných čísel
Investor: Grantová agentura ČR, Kryptografické generátory náhodných a pseudonáhodných čísel
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 13:27