MENŠÍK, Josef. Mathematics and Economics: Towards Posing the Question. In Metodologie ekonomie: Seminář 2008. Praha: Oekonomica, 2008, s. 45-47. ISBN 978-80-245-1439-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Mathematics and Economics: Towards Posing the Question
Název česky Matematika a ekonomie: k vymezení otázky
Autoři MENŠÍK, Josef.
Vydání Praha, Metodologie ekonomie: Seminář 2008, od s. 45-47, 3 s. 2008.
Nakladatel Oekonomica
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-80-245-1439-0
Klíčová slova anglicky methodology of economics; mathematical modelling; Agent-based computational economics
Štítky Agent-based computational economics, mathematical modelling, methodology of economics
Změnil Změnil: Mgr. Josef Menšík, Ph.D., učo 1248. Změněno: 9. 4. 2010 18:36.
Anotace
The aim of the paper is to proceed in the direction towards posing the question of the role and significance of mathematics for economic theory. The nature of the problem is demonstrated on the case of Agent-based computational economics (ACE) -- a recent example of employment of mathematical modelling in economic theorising. The question of the role and significance of mathematics for economic theory seems to have two layers. First is the general question of mathematics as a language of scientific discourse, second is the question of relevance of mathematics as a description of reality. Both layers are further complicated by the fact that people form part of the economic system.
Anotace česky
Cílem příspěvku je posun k vymezení otázky role a významu matematiky pro ekonomickou teorii. Podstata problému je demonstrována na příkladu Agent-based computational economics (ACE) - aktualního přístupu využívajícího matematické modelování v rámci ekonomické teorie. Zdá se, že otázka po významu matematiky pro ekonomickou teorii má dvě úrovně. První je obecná otázka po roli matematiky jako jazyka vědecké komunikace a druhé se týka relevantnosti matematiky jako nástroje pro pospis reality. Problematika na obou urovních je dále komplikována skutečností, že lidé přímo tvoří jednu ze součástí ekonomických systému.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 15:50