MÁCHA, Jakub. Metapher als "Sehen als". Sborník prací Filozofické fakulty brněnské univerzity. Brno: MU, 2008, B 55, č. 1, s. 59-72, 13 s. ISSN 0231-7664.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Metapher als "Sehen als"
Název česky Metafora jako "vidění jako"
Název anglicky Metaphor as "seeing as"
Autoři MÁCHA, Jakub (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Sborník prací Filozofické fakulty brněnské univerzity, Brno, MU, 2008, 0231-7664.
Další údaje
Originální jazyk němčina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW PDF
Kód RIV RIV/00216224:14210/08:00035068
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky metafora;vidění jako;Wittgenstein
Klíčová slova anglicky metaphor;seeing as;Wittgenstein
Štítky Metaphor, seeing as, Wittgenstein
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. Dr. phil. Jakub Mácha, Ph.D., učo 3662. Změněno: 18. 1. 2012 18:03.
Anotace
Die Diskussion über das Wesen der Metapher steht in der analytischen Philosophie hauptsächlich unter dem Einfluss von Arbeiten Max Blacks und Donald Davidsons. Ihre Querele betrifft vornehmlich die Problematik der metaphorischen Bedeutung. Black behauptet, dass der Begriff der metaphorischen Bedeutung notwendig sei, um die spezifische kognitive Kraft der Metapher zu beleuchten. Davidson leugnet das. Ganz im Einklang mit der aristotelischen Tradition werden in der Metapher für die Beschreibung eines Dinges Ausdrücke gebraucht, die normalerweise in einen anderen Bereich gehören. Eine unproblematische Bestimmung der Metapher, die beide Autoren zugestehen, besagt, dass in der Metapher etwas als etwas anderes gesehen wird. Diese Bestimmung der Metapher ist aber selbst eine Metapher. Ludwig Wittgenstein hat die Wortverbindung "Sehen als" ausführlich diskutiert. Es wird gezeigt, wie diese Überlegungen von ihm auf das Verständnis der Metapher übertragen werden können.
Anotace česky
Téma metafory se dočkalo v analytické filosofii pozoruhodného obrození. Přes všechny přínosy končí nejdůležitější práce přirovnáním funkce metafory k vizuálnímu vnímání. Toto přirovnání lze ale opět chápat jako metaforu. Ludwig Wittgenstein věnoval ve své pozdní filosofii mnoho místa objasnění používání výrazu "vidění jako". V článku je argumentováno, že jeho objasnění tohoto výrazu může být transponováno na objasnění funkce metafory. Nejprve je ukázáno, že předchozí pokusy o tuto transpozici nejsou uspokojivé. Výskyt výrazu "vidět jako" v každodenním jazyce vede Wittgensteina k rozvinutí pojmu aspektu a dále k nástinu zajímavé koncepce splynutí vnímání a myšlení. Jsou to především tyto ideje, které je třeba použít k vysvětlení funkce metafory v běžném a stejně tak básnickém jazyce. Na konci je konstatováno, že takové vysvětlení spojuje významné analytické teorie metafory od Maxe Blacka a Donalda Davidsona.
Anotace anglicky
The problem of metaphor has come to a noteworthy revival in the analytical philosophy. Despite all progress that was made, a majority of important studies con-clude by a likening of the function of metaphor to a visual perception. Such comparison may be conceived as a metaphor as well. In his late philosophy, Ludwig Wittgenstein has spent a lot of effort to explain the use of the expression "seeing as". I argue that his explanations can be transposed to the explanation of the function of metaphor. Firstly, it is shown that all earlier attempts to do that are not satisfying. The occurrence of the expression "to see as" in everyday language has led Wittgens-tein to the elaboration of the notion "aspect" and then to the outline of a remarkable conception of the fusion of looking and thinking. Primarily these ideas should be employed in order to explain metaphors in everyday or even poetic language. Finally, such explanation connects two prominent analytical theories of metaphor given by Max Black and Donald Davidson.
VytisknoutZobrazeno: 5. 5. 2024 06:24