GALIOVÁ, Michaela, Francisco FORTES, Jozef KAISER, Karel NOVOTNÝ, Radomír MALINA, Tomáš VACULOVIČ a Javier LASERNA. LIBS and LA-ICP-MS multielemental analysis of animal teeth. In European Winter Conference on Plasma Spectrochemitry. 2009.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název LIBS and LA-ICP-MS multielemental analysis of animal teeth
Název česky Víceprvková analýza zvířecího zubu pomocí LIBS a LA-ICP-MS
Autoři GALIOVÁ, Michaela (203 Česká republika), Francisco FORTES (724 Španělsko), Jozef KAISER (203 Česká republika), Karel NOVOTNÝ (203 Česká republika, garant), Radomír MALINA (203 Česká republika), Tomáš VACULOVIČ (203 Česká republika) a Javier LASERNA (724 Španělsko).
Vydání European Winter Conference on Plasma Spectrochemitry, 2009.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele Rakousko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/09:00035149
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky LIBS; LA-ICP-MS; animal teeth
Štítky animal teeth, LA-ICP-MS, LIBS
Změnil Změnil: doc. Mgr. Tomáš Vaculovič, Ph.D., učo 13466. Změněno: 8. 4. 2010 08:31.
Anotace
Laser ablation based analytical methods are often used for mapping elemental distribution of the sample with different matrices. Besides the other application, analysis of calcified tissues by laser assisted techniques was recently also reported. Here we report on utilization of laser-induced breakdown spectrometry (LIBS) for analysis of animal teeth. Sample hardness and excitation temperature was investigated using ionic or atomic lines intensity ratio of magnesium or calcium. For these samples, lateral profiles of elements measured by LIBS were compared with results obtained by laser ablation inductively coupled plasma mass spectrometry (LA-ICP-MS).
Anotace česky
Analytické metody založené na laserové ablaci jsou často používány pro mapování prvkového složení v různých vzorcích. Vedle jiných aplikací bylo popsáno v minulosti také použití pro analýzu kalcifikovaných tkaní. V tomto příspěvku je ukázáno použití techniky LIBS pro analýzu zvířecího zubu. Tvrdost vzorku a excitační teplota byla určována z poměru intenzit iontových nebo atomových čar vápníku a hořčíku. Laterální profil prvkového složení získaný metodou LIBS byl porovnán s profilem naměřeným metodou LA-ICP-MS.
Návaznosti
ME08002, projekt VaVNázev: Použití spektroskopie laserem buzeného plazmatu (LIBS) a laserové ablace ve spojení s ICP-OES/MS spektroskopií pro chemické mapování biominerálů
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Použití spektroskopie laserem buzeného plazmatu (LIBS) a laserové ablace ve spojení s ICP-OES/MS spektroskopií pro chemické mapování biominerálů, Program výzkumu a vývoje KONTAKT (ME)
MSM0021622411, záměrNázev: Studium a aplikace plazmochemických reakcí v neizotermickém nízkoteplotním plazmatu a jeho interakcí s povrchem pevných látek
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Studium a aplikace plazmochemických reakcí v neizotermickém nízkoteplotním plazmatu a jeho interakcí s povrchem pevných látek
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 08:51