HORÁK, Aleš, Adam RAMBOUSEK a Martin KUDLEJ. Cornetto Lexical Database System. 2008.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Cornetto Lexical Database System
Název česky Systém lexikální databáze Cornetto
Autoři HORÁK, Aleš (203 Česká republika, garant, domácí), Adam RAMBOUSEK (203 Česká republika, domácí) a Martin KUDLEJ (703 Slovensko, domácí).
Vydání 2008.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Poloprovoz, ověřená technologie, odrůda, plemeno
Obor 10201 Computer sciences, information science, bioinformatics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14330/08:00035199
Organizační jednotka Fakulta informatiky
Klíčová slova česky lexikální databáze; lexikografická stanice
Klíčová slova anglicky lexical database; lexicographic station
Technické parametry system for the Cornetto database editing and browsing. contract dated June 30, 2006 with University of Amsterdam, Faculty of Science, Amsterdam
Štítky lexical database
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: doc. RNDr. Aleš Horák, Ph.D., učo 1648. Změněno: 28. 4. 2011 15:15.
Anotace
Cornetto was a two-year Stevin project (STE05039) in which a lexical semantic database was built, that combines Wordnet with FrameNet-like information for Dutch. The combination of the two lexical resources resulted in a much richer relational database that improve natural language processing (NLP) technologies, such as word sense-disambiguation, and language-generation systems. In addition to merging the Wordnet and FrameNet-like information, the database is also mapped to a formal ontology to provide a more solid semantic backbone.
Anotace česky
Cornetto byl dvouletý projekt (STE05039), ve kterém byla vytvořena lexikální sémantická databáze kombinující Wordnet s informacemi typu FrameNet pro holandštinu. Kombinací těchto lexikálních zdrojů vznikla výrazně bohatší databáze jazykových vztahů, která umožní kvalitnější výsledky technologií zpracování přirozeného jazyka, jako je desambiguace významu slov (WSD) a systémy generování jazyka. Kromě propojení Wordnetu s informacemi typu FrameNet je databáze také mapována na formální ontologii, která poskytuje přesné sémantické popisy.
Návaznosti
LC536, projekt VaVNázev: Centrum komputační lingvistiky
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum komputační lingvistiky
2C06009, projekt VaVNázev: Prostředky tvorby komplexní báze znalostí pro komunikaci se sémantickým webem v přirozeném jazyce (Akronym: COT-SEWing)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Prostředky tvorby komplexní báze znalostí pro komunikaci se sémantickým webem v přirozeném jazyce
VytisknoutZobrazeno: 20. 8. 2024 21:50