REGULI, Zdenko a Michal VÍT. Kalokagathia from Aikido Point of View. In CYNARSKI, Wojciech J. Martial Arts and Combat Sports – Humanistic Outlook. Rzeszow: Rzeszow University. s. 69-76. "Biblioteka Lykeion", volume 9. ISBN 978-83-7338-439-2. 2009.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kalokagathia from Aikido Point of View
Název česky Kalokagathia z pohledu aikidó
Autoři REGULI, Zdenko (703 Slovensko, garant) a Michal VÍT (203 Česká republika).
Vydání Rzeszow, Martial Arts and Combat Sports – Humanistic Outlook, od s. 69-76, 8 s. "Biblioteka Lykeion", volume 9, 2009.
Nakladatel Rzeszow University
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Polsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14510/09:00035219
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
ISBN 978-83-7338-439-2
Klíčová slova anglicky kalokagathia; aikido; sumi kiri; seven virtues of budo
Štítky aikido, kalokagathia, seven virtues of budo, sumi kiri
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: PhDr. Michal Vít, Ph.D., učo 54174. Změněno: 31. 3. 2010 16:28.
Anotace
Kalokagathia (goddess) was the spirit (daimona) of nobility and good. She was associated with Areté (Virtue) and Eukleia (Excellence). Europeans are descendants of ancient Greek philosophy. Therefore, there is a natural tendency to see Japanese martial arts through the prism of European culture. We are focusing on kalokagathia from aikido point of view. Aikido is known as a martial art with deep philosophical roots. Its aim is to lead people to find their own peaceful way to share the Earth and the whole Universe in harmony and love with other (human) beings. Aikido kaiso (founder of aikido) used the term sumikiri for perfect clarity. Another interesting source of martial artists nobility is the seven virtues of budo. Kalokagathia originally referred to noble aristocratic citizens in ancient Greece. The whole budo is derived from martial way of noble samurai. Aikido is recognised as one of the most gentle martial arts with profound ethical background.
Anotace česky
I když je kalokagathia (krása a dobro) starořeckým pojmem, známe mnoho příkladů jeho použití v suvislosti s moderním sportem. Kalokagathia byla personifikována i jako bohyně nesoucí atributy (daimona) vznešenosti a dobra. Bývá spojována s Areté a Eukleia. Evropané jsou potomci starořecké filozofie. Nedivme se proto, že je zde přirozená tendence vidět japonská bojová umění skrze prizma evropské kultury. Kalokagathia je pojmem z 5. až 4. století př. Kr., filozofie aikidó čerpá z tradic středověkého Japonska formovaných zejména v 17. století. Je zde sice značný časový i geografický posun, nalezneme ale několik společných bodů.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 10:34